FIFA 23 | FIFAVoetbal

Talentdossier #4: Filip Djuricic (sc Heerenveen)

In opvolging van de grote Eredivisie-talenten Christian Eriksen (Ajax), Luc Castaignos (Feyenoord) en Zakaria Labyad (PSV) is er nu ook een talentdossier voor Filip Djuricic verschenen. De jonge Serviër, die ook wel de Cruijff van de Balkan wordt genoemd, stijgt in FIFA 11 van 67 XP naar maarliefst 85 XP. Klik op ‘meer’ om het gehele talentdossier te lezen.

Positie en historie

Filip Djuricic is van nature een aanvallende middenvelder. De Serviër is ook in staat om op de flanken te spelen; bij voorkeur op de linkerkant. De Cruijff van de Balkan is opgeleid door Rode Ster Belgrado en heeft ook een jaar bij Olympiakos doorgebracht. Van 2008 tot 2010 speelde de jongeling voor FK Radnički Obrenovac; in totaal heeft Djuricic zeventien wedstrijden gespeeld voor de club uit zijn geboortestad. Op 13 januari 2009 leek hij naar Manchester United te verkassen, waar hij meteen verhuurd zou worden. Na twee proeftrainingen ging de deal echter niet door en sloeg Heerenveen haar slag.

Filip Djuricic

Sterke punten

Het sterkste punt van Djuricic is zijn zwakkere been (links). Je kunt eigenlijk niet spreken van een zwak been bij de Serviër, want voor zijn zwakkere been heeft hij een rating van 99. Daarnaast kun je in zijn statistieken goed terugziet dat hij een frivole middenvelder is: lenigheid (83), versnelling (79), balbeheersing (78), sprintsnelheid (76), curve (74) en dribbelen (71) geven allemaal aan dat Filip Djuricic in FIFA 11 een balvaardige en vooral ook behendige aanvallende middenvelder is. 

Zwakke punten

Uiteraard is de Serviër geen ster in verdedigende taken, aangezien hij aanvallend ingesteld is. Zo blinkt hij niet uit in dekking (25), sliding (26) en tackle (30). De minder goede statistieken die belangrijker zijn gezien zijn positie op het veld zijn de volgende: zijn waarderingen voor nauwkeurige kopbal (37), kracht (41), springen (42), balans (49) vertellen je dat Djuricic niet sterk in de lucht is. De meest schokkende rating is echter zijn tactisch inzicht: voor een eigenschap die toch wel erg belangrijk is voor een aanvallende middenvelder ontvangt De Cruijff van de Balkan slechts 34 XP-punten. 

Filip Djuricic (2)

Ontwikkeling

In het eerste seizoen in FIFA 11 krijgt Filip Djuricic een waardering van 67 XP-punten, waarmee hij niet veel onder doet voor bijvoorbeeld Viktor Elm of Mika Vayrynen. Het niveau van deze spelers zal hij later echter ruimschoots overstijgen, gezien zijn top rond de 85 XP ligt. Naar verwachting zal de nu nog maar achttienjarige deze klasse bereiken omstreeks het achtste seizoen.

Ideale speelstijl

De behendige middenvelder van sc Heerenveen speelt het liefst op de positie van aanvallende middenvelder, maar zou eventueel ook uit de voeten kunnen op de vleugels. Hij is daar snel genoeg voor en heeft ook een redelijk voorzet in huis. De opstelling waarin hij het meest tot zijn recht komt is de 4-4-2 Diamond, oftewel met een ruit op het middenveld. In een 4-3-3 opstelling is hij dus ook bruikbaar als buitenspeler, maar dit is niet zijn favoriete plek.

Filip Djuricic (3)

Transfer

De startwaarde van Filip Djuricic is in FIFA 11 gelijk aan die van Feyenoorder Luc Castaignos: 2.700.000 euro. Je zult echter waarschijnlijk wel wat meer duiten neer moeten tellen om het grote talent bij sc Heerenveen los te weken, aangezien de Friese club hem uiteraard niet zomaar laat gaan. Zijn salaris zal in het eerste seizoen nog maar vrij weinig zijn, waardoor we je aanraden om Djuricic zo snel mogelijk te kopen.