De dag begon redelijk vroeg. Om vooral maar niet vertraagd te zijn met de trein, vertrok ik om 6:57 met de intercity richting Schiphol. Het scheelde een hoop dat ik op voorhand online in had gecheckt, dus hoefde die lange wachttijd niet aan de balie te doorstaan. Nadat mijn bagage was gecontroleerd, stond ik rond 8 uur al bij de gate, terwijl ik om 9:00 uur moest boarden en de vlucht om 9.30 zou vertrekken. Nog even rustig koffie gedronken en rond 08:30 teruggelopen naar de gate. Daar kwam ik een oude bekende tegen, namelijk Alex Brands wie bij de meesten beter bekend is als Kazooie94.
Aangezien we elkaar vorig jaar september voor het laatst hadden gezien, even rustig bijgekletst. Zodoende kwam ik erachter dat hij absoluut geen hinder ondervond van de strengere regels tegen coin farmers en de nieuwe price ranges in FIFA Ultimate Team.
Rond 10:30 landden we op Paris Charles de Gaule en werden we bij de uitgang opgevangen door een taxichauffeur die ons naar L’Atelier bracht, een gezellige horecagelegenheid die afgehuurd was voor de allereerste presentatie van FIFA 16. We arriveerden daar anderhalf uur voor aanvang van de presentatie, dus mooi ruim op tijd. Zodoende hadden we rustig de tijd om voor de presentatie al een paar potjes te spelen.
Na een uitgebreide lunch keerden we om 13:55 terug voor de presentatie, welke duurde van 14:00 tot 14:30. Aangezien het nu een stuk drukker was dan toen we arriveerden, was het aantal consoles ten opzichte van het aantal aanwezige personen wat aan de lage kant. Maar met David van Gamer.nl, Alex Brands, Joost van FIFA Benelux en Daniël van Gamernet hadden we een wisselende samenstelling bij één console en konden we goed met elkaar rouleren.
Tijdens de presentatie werden ons de noviteiten voor FIFA 16 getoond. De belangrijkste punten op het gebied van gameplay is het feit dat de kunstmatige intelligentie van de doelman verder is uitgewerkt en ook de linie voor hem, de defensie, is flink op de schop gegaan. Waar je in de voorgaande FIFA-delen nogal eens gefrustreerd kon raken door het feit dat je defensie lang niet altijd deed wat je wilde, krijg je in het nieuwste deel meer controle daarover. Zo kun je nu, zoals dat voorheen eigenlijk ook al kon, voor zonale- of man-op-man-defensie. Nu zie je bij zonale defensie ook daadwerkelijk ruimten op het veld ontstaan, waardoor de aanvallende partij ook nieuwe mogelijkheden heeft tot een aanvalsopbouw.
Hierbij kunnen we direct punt twee uit de presentatie aansnijden. Het middenveld heeft qua kunstmatige intelligentie ook een flinke metamorfose ondergaan. Met name op het gebied van passing en spelinzicht is het één en ander behoorlijk verbeterd. Waar je in FIFA 15 nog weleens het idee had dat wanneer je een pass naar links gaf, dat deze alsnog rechtdoor schoot en vice verca, is nu definitief voorbij. Ook is de positionering van de middelste linie is aanzienlijk erop vooruit gegaan.
De liefhebbers van dribbelen komen ook meer aan hun trekken dan in voorgaande edities. Het gehele dribbelsysteem is vernieuwd en geïnnoveerd. Door middel van het indrukken van LB / L1 in combinatie met RT/R2 en de linkerjoystick te gebruiken zal zich een nieuwe wereld openen op het gebied van schijn- en passeerbewegingen. In combinatie met de nieuwe verdedigingsopties kan dit voor voornamelijk vier- en vijf ster skillspelers een geheel nieuw spelbeeld creëeren.
Naast deze noviteiten is ook de no touch-dribbel toegevoegd, alsmede clinisch afmaken. Dit was al één van de traits voor spitsen, maar wordt nu ook daadwerkelijk ten uitvoer gebracht. Velen zullen dit al kennen van FIFA 14, wanneer je R1/RB gebruikte, wist je altijd zeker dat je schot richting het doel ging. Zodra je daadwerkelijk hebt afgedrukt, kun je een scala van nieuwe celebrations uitproberen. Tijdens de perspresentatie werd er één getoond;
Je hebt nu daadwerkelijk de mogelijkheid om de goal met de camera te vieren en met het thuisfront te delen. Tussen de celebration en de herhaling in zie je ook hoe dat er op televisie uit zou zien.
Qua teams ligt dit jaar de focus op het vrouwenvoetbal. Vanuit de community werd al enkele jaren gevraagd om deze toe te voegen en zoals we eerder op onze site meldden, zullen er in totaal twaalf landen worden toegevoegd. Met de Nederlandse en Belgische voetbalbond werd geen overeenstemming over een contract bereikt, vandaar dat zij ontbreken. Dat de KNVB niet al te scheutig is met licenties, bleek in het verleden. In diverse FIFA-edities ontbraken het Nederlands Elftal en/of de Eredivisie. De landen die wel zijn toegevoegd betreffen Duitsland, Frankrijk, Zweden, Engeland, Verenigde Staten, Brazilië, Australië, Canada, China, Spanje, Italië en Mexico.
In de alpha-versie die wij mochten spelen tijdens deze sessie bleek al snel dat het vrouwenvoetbal-gedeelte nog verder uitgewerkt dient te worden. Met name op het gebied van de doelvrouwen moet er nog flink gesleuteld worden. Waar we de laatste jaren gewend waren dat de doelmannen steeds vloeiender bewogen, vielen de vrouwelijke collegae als zakken aardappelen naar beneden op het moment dat zij een redding dienden te verrichten.
Wat ook tot aardig wat gefronste wenkbrauwen bij het aanwezige journaille zorgde waren de behoorlijk overpowered afstandsschoten, van een meter of twintig tot 25 vloog alles er gewoon in, de conditie van spelers die juist een hoog uithoudingsvermogen hebben liepen wel heel erg snel leeg. Rond de zestigste minuut van een wedstrijd zaten alle spelers in het rood op de conditiebalk of zelfs eronder, of je nu vol op pace speelde of juist koos voor een opbouw door middel van passing.
Een nieuwe toevoeging is de FIFA-trainer. Deze ondersteunt zowel de nieuwkomers op FIFA-gebied, alsmede de meer ervaren spelers op het gebied van spelinzicht, verdediging, aanvalsopbouw, passing, tackelen, et cetera. De trainer kan in de spelinstellingen aan of uit gezet worden, tevens kun je dit ook tijdens de wedstrijd doen. Hier kwamen wij bij toeval achter toen we per abuis het rechterpookje ingedrukt hielden en ineens allerlei aanwijzingen op het beeldscherm zagen verschijnen. Tevens is het scala aan skillgames opnieuw opgepoetst en is de focus voornamelijk gelegd op samenwerking met je teamgenoten.
Daarnaast was het nieuwe verdedigingssysteem nog niet tot in de puntjes uitgewerkt. Nog té vaak moest je zelf naar een andere verdediger switchen om de looplijnen dicht te trekken en te voorkomen dat een aanvaller wel heel eenvoudig op het vijandelijke doel af kon komen. Tevens ging een bal die door een verdediger werd weggewerkt wat te vaak als een raket recht omhoog, terwijl je duidelijk naar voren kopte. De algemene passing verdient ook nog wat aandacht, korte passes veranderen welhaast automatisch in lange passes en vice versa.
Ten slotte werden ons wat grafische verbeteringen getoond. De betere lichtinval zorgt ervoor dat zowel de grasmat, het publiek als de spelers grafisch weer een stap voorwaarts hebben gezet. Hoewel het soms nog ietwat lijkt of alle spelers spaghetti-armen hebben, maar het is al een heel stuk minder dan in voorgaande jaren. Ook de weersomstandigheden zullen nu gevarieerder zijn. Waar het nu tijdens een regenwedstrijd daadwerkelijk de hele wedstrijd regent en hetzelfde geldt voor een droge wedstrijd, zal het weer in FIFA 16 dynamischer zijn. Ook is er een nieuwe weersomstandigheid toegevoegd in de vorm van mist. De verlichting ín het stadion heeft ook een upgrade gekregen en zal ook evenals het weer dynamisch zijn.
Na een dollemansrit van 2,5 uur door het verkeersinfarct van Parijs, waarbij we wel langs de Seine reden, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en vooral heel veel overdwars geparkeerde en claxonerende auto’s om vooral maar als eerste in te voegen zagen , stonden we uiteindelijk rond 20:15 weer op Paris Charles de Gaule, waar onze vlucht om 21:10 zou vertrekken. Maar vanwege het noodweer boven Nederland en enkele donderwolken boven Parijs, werd deze met in totaal ruim twintig minuten vertraagd. Rond 22:30 zetten we weer voet op Nederlandse bodem en keken we met elkaar terug op een gezellige, geslaagde dag.