FIFA 23 | FIFAVoetbal

Review: FIFA 16 demo

Vorig week was het dan eindelijk zo ver: de demo van FIFA 16 is te downloaden. Net als voorgaande jaren is de demo in een aantal niet-Europese landen al eerder beschikbaar en zo ook deze keer. Op Social media zag ik voorbij komen dat de demo in Nieuw-Zeeland al beschikbaar was, en zo besloot ik een nieuwe account aan te maken om de demo al eerder te spelen.

Net als ieder jaar keek ik erg uit naar de nieuwe FIFA. Dat was vorig jaar zo, dat is nu zo en dat zal volgend jaar vast weer zo zijn. Ook was ik enthousiast over de komst van het vrouwenvoetbal in FIFA, en keek ik uit naar de andere verbeteringen. Ondanks dat FIFA voor mij is uitgegroeid tot dé absolute voetbalgame, zijn er toch elk jaar verbeterpunten te vinden.

Zoals ieder jaar is Electronic Arts aan de slag gegaan met verbeteringen. In de eerste wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona merkte je al gelijk vooruitgang met het verdedigen. Zo kwam je in FIFA 15 met Gareth Bale of Cristiano Ronaldo telkens langs de verdedigers en was het voor hen vrijwel onmogelijk om de bal tegen te houden. In FIFA 16 zijn de verdedigers beter geworden en zo moet je als aanvallende ploeg creatiever zijn tijdens het aanvallen.

Ook in je eerste wedstrijd tijdens de El Clásico maak je gelijk kennis met FIFA Trainer, zelf heb ik dit direct uitgeschakeld. Maar als beginnende FIFA speler is deze optie zeker een toevoeging. De toevoeging van vanishing spray is ook een toevoeging voor de game, dit maakt het spel realistischer en het voor de gamers steeds leuker.

In de vorige FIFA was het vrijwel onmogelijk om uit een corner te scoren, in de demo wist ik hier dan wel weer uit te scoren. Nu pakte de keeper niet elke bal vanuit een corner net als in FIFA 15. De sfeer in de stadions is ook weer een verbetering, naast de nieuwe liederen van de supporters laten ze zich ook horen als ze ontevreden zijn. Wanneer de keeper te lang wacht met het uitnemen van de bal begint het publiek gezamenlijk te fluiten.

In de demo heb je ook al de mogelijkheid om met de twee grootste landen in het vrouwenvoetbal te spelen. Zelf begon ik met de Verenigde Staten en nam ik het uiteraard op tegen Duitsland. De toevoeging is zeker een verbetering, maar helaas voor de Nederlanders zitten de Oranje Leeuwinnen niet in de game.

Zelf speel ik het meest de Carriere modus, maar de toevoeging van FUT Draft trekt mij zeker. Het samenstellen van een sterke opstelling op basis van verschillende factoren is zeker een nieuwe uitdaging in FIFA 16. Zo heb ik in de demo al een aantal prachtige opstellingen kunnen samenstellen met spelers uit de Bundesliga en Primera Division.

Ik zie in de demo zeker vooruitgangen te opzichte van FIFA 15 en kijk uit naar 24 september.