FIFA 23 | FIFAVoetbal

Review FIFA 15

Ieder jaar verschijnt er een nieuwe FIFA. Ieder jaar worden er vele veranderingen en verbeteringen doorgevoerd door EA Sports. Zo ook dit jaar. Over drie kwartier zal FIFA 15 uitkomen en FIFA Voetbal mocht de game eerder spelen. Ben jij benieuwd naar de veranderingen dit jaar? Lees dan onze review en laat je mening achter op het forum.

In juni 2014 kondigde EA Sports FIFA 15 aan op de E3-beurs in Los Angeles. Uiteraard bevat de game weer een handvol nieuwe features en verbeteringen.

  • Lenigheid & controle en correcte balcontacten
  • Authentieke spelersweergave
  • Dynamische wedstrijdpresentatie
  • Emotionele intelligentie
  • Levend veld
  • Man-tegen-man-gevechten
  • Teamtactieken

 

Met nog vier dagen tot de release van FIFA 15 mochten wij het spel spelen voor de release, door middel van de Early Access.

EA Sports beloofde verbeteringen in de gameplay en in de spelmodi. Heeft EA Sports haar belofte kunnen inlossen?

De review is geschreven vanuit de Early Access versie voor de Xbox One. Gespeelde modus: Carrière.

De start
Bij het aanzetten van FIFA begon het spel met de kampioenswedstrijd tussen Liverpool FC en Manchester City. Net als in de FIFA 15 demo kreeg je een prachtige ambiance voorgeschoteld en beleefde je de authentieke sfeer van Anfield Road. De spelers komen op, het publiek juicht en het ‘You’ll Never Walk Alone’ wordt ingezet. Menig voetbalsupporter zal kippenvel krijgen bij het zien en horen van deze opkomst. Ook dit heeft EA Sports goed weten na te bootsen.

Aan het menu heeft EA weinig veranderd; de stijl is hetzelfde gebleven als in FIFA 14. In het hoofdscherm staan de laatst gespeelde spelmodi. Op wens van veel fans is het toernooimodus teruggekeerd. Je kunt hiermee een toernooi maken of een bestaand toernooi spelen.

 

Carrière
In de modus carrière wordt er gespeeld met Newcastle united. Waarschijnlijk zullen de meeste fans hun carrière starten in Engeland, omdat EA de volledige Barclays Premier League-licenties heeft weten te strikken in haar spel. Met deze overeenkomst zitten alle twintig stadions in het spel en hebben vele ploegen een identieke spelersgezicht. Bovendien zijn alle scoreborden en team sheets in de BPL officieel en is er doellijntechnologie aanwezig.

In deze modus is het Global Transfer Network wat verbeterd. De scouts die je aanneemt zullen ook meer scouten op de zwakte van je team. Bij Newcastle zullen ze bijvoorbeeld gaan scouten op een spits. Bij aanvang van het spel zullen dan ook enkele scoutverslagen al voor je klaar staan.

In het vernieuwde Team Management kun je je opstelling maken, zes in totaal. Dankzij de vernieuwde interface voelt dit wat soepeler aan en dit geeft ook iets meer overzicht. Een nieuwe optie binnen dit gebeuren is dat je van te voren meerdere opstellingen kunt ontwikkelen, zes in totaal. Je kunt bijvoorbeeld een opstelling maken voor als je alles of niets wilt spelen of dat je juist een B-elftal het veld in wilt sturen.

 

Gameplay
Zo is de gameplay sterk verbeterd ten opzichte van voorgaande edities. EA Sports daagt je uit om het duel aan te gaan met je tegenstander. Door meer man op man contact vormen er meer individuele duels op het veld. Doordat de ambiance sterk verbeterd is in het spel voelt de wedstrijd ook anders aan. Als je het publiek mee hebt zal je team ook een veel beter moreel hebben dan wanneer je uit speelt en weinig publiek voor je juicht.

Door de kunstmatige intelligentie van de voetballers te verbeteren gebeurt er heel wat op het veld. Als je een aanval inzet rennen je spelers mee naar voren. Mis je de kans dan moet je juist oppassen voor een gevaarlijke counter van je tegenstander. In de slotfase van een wedstrijd zal de computer ook zijn tactiek aan gaan passen als het achter staat. Zij zullen dan alles of niets gaan spelen.

Zo staat het in mijn wedstrijd in de 85ste minuut 0-0 tegen Manchester City. De wedstrijd moet koste wat het kost gewonnen worden en de tactiek gaat vol in de aanval. Al snel val ik aan en zelfs mijn centrale verdediger staat in de aanval. Doordat de kans gemist word gaat Manchester counteren en sta je al snel met twee verdedigers tegen 5 tegenstanders. Het is de 93ste minuut. Newcastle scoort 1-0. Het stadion barst uit zijn voegen, de camera trilt en de tegenstander zit verslagen op de grond. Nog een maal gaat Manchester vanuit de aftrap in de aanval.

Dit is een voorbeeld van hoe een wedstrijd zou kunnen verlopen in dit spel. Wat ook nieuw is, is de nieuwe doellijntechnologie. Ook dit kan een bepalende factor worden voor het verloop van een wedstrijd.

De gameplay in FIFA 15 voelt natuurlijker aan. Tactiek wordt van groot belang in het spel. Het spel is niet moeilijker dan voorgaande jaren, maar juist verbeterd. De balcontrole is verbeterd en dribbels maken is moeilijker.

Keeper
Een andere groots aangekondigde verandering is de keeper. De keeper is een speler geworden met een eigen wil. Hij is betrouwbaarder geworden omdat hij je niet makkelijk laat scoren. Maar doordat deze keeper persoonlijker is geworden maakt deze ook meer realistische foutjes. Zo kun je scoren door de benen van de keeper, of heeft hij moeite met een zwabberbal en slaat hij deze zelf in het doel. De keeper reageert desalniettemin snel. Ligt hij op de grond, dan staat hij vliegensvlug op om de bal uit het doel te houden.

Grafisch
FIFA 15 heeft ook grafisch een mooie sprong gemaakt. Het publiek ziet er gelikt uit en reageert per persoon verschillend. Ook hebben ze een FA-shirt aan of houden ze zelfs een vlag in de hand. Het gras beweegt mee met de bal en sprietje voor sprietje zie je het gras bewegen. Een klein detail, maar zeer mooi gemaakt. Op een regenachtige dag zie je het gras ook slijten. Naarmate dat deze wedstrijd vordert zie je dat het veld veel slechter wordt. Ook de shirts lijken nu echt van stof. Een speler die aan het shirt trekt, zorgt ervoor dat het hele shirt van zijn tegenstander realistisch beweegt.

 

Conclusie
Electronic Arts heeft zich aan haar belofte gehouden en heeft een geweldige game neergezet. FIFA 15 heeft veel nieuwe verbeteringen en dat maakt het weer waard om deze game een jaar te spelen. De toevoeging van de volledige Barclays Premier League is het een goede reden om daar juist je carrière te starten. De gameplay en met name de keeper is sterk verbeterd en maakt het elke wedstrijd anders om te spelen.

FIFA 15 komt 25 september uit in de Nederlandse winkels.