Als administrator van FIFAVoetbal keek ik er erg naar uit om FIFA 12 te spelen in de Duitse Alianz Arena, de thuishaven van het grote Bayern München. Ik was zeer tevreden over de gameplay tijdens het Producer Event in Keulen en verwachtte hier ook helemaal weggeblazen te worden door FIFA. Ondanks dit enthousiasme besloot ik op een kritische manier naar het spel te kijken. Je kunt zeker merken dat de FIFA-franchise ieder jaar beter wordt, maar echte ‘grote’ veranderingen heb ik nog niet aangetroffen, ondanks het feit dat de producers van het spel wel een revolutie hadden aangekondigd. In deze preview gaat het dus over de goede en mindere punten van FIFA 12, voornamelijk ten opzichte van de vorige ‘build’ die ik heb gespeeld in Keulen.
PLAYER IMPACT ENGINE
De Player Impact Engine is zeker beter geworden ten opzichte van het spel dat we in Keulen speelden. Destijds vielen de spelers enorm overdreven, het leken bijna wel schwalbes. De Impact Engine was minder nadrukkelijk aanwezig en daardoor fijner om mee te spelen. Ondanks het feit dat de feature beter ‘getweaked’ was, traden er nog wel vreemde situaties op. Als een speler bij een schouder-aan-schouder duel geraakt wordt, gaat hij soms naar de grond alsof hij was getroffen door een kogel. Een bijkomend nadeel is dat de scheidsrechter moeite heeft om zich aan deze feature aan te passen; zo nu en dan neemt de arbiter merkwaardige beslissingen als gevolg van deze Impact Engine.
Tijdens de Hands-on Sessie speelde ik een wedstrijd tegen Gameking Jan Johan, beter bekend als JJ. Hij viel aan met Ramires van Chelsea en penetreerde het strafschopgebied, waarna ik hem met Downing (Aston Villa) een enorme rotschop verkocht. In het echt zou iedere scheidsrechter voor een dergelijke overtreding een rode kaart geven, maar de leidsman liet doorspelen. Ramires was overigens wel geblesseerd en moest gewisseld worden. Zulke situaties mogen zeker niet in het echte spel voor komen. De Impact Engine is een leuk idee, maar als het zulke bijwerkingen gaat vertonen zou dat nog wel eens veel controllers kunnen kosten!
ANDERE NIEUWE FEATURES
Een andere belangrijke nieuwe feature, Tactical Defending, is wat makkelijker geworden ten opzichte van de versie van FIFA 12 in Keulen. Verdedigers happen minder snel, maar het is nog wel mogelijk om de bal goed af te pakken. Het systeem dat we speelden in München vereiste dus wat meer precisie en een betere timing van de gamer.
Precision Dribbling maakt het spel overigens een stuk makkelijker om aan te vallen, in vergelijking met FIFA 11. Aanvallers kunnen nu slimmer dribbelen en zodoende verdedigers sneller op het verkeerde been zetten. Dit maakt de game leuk, want je hebt nu meer mogelijkheden om de verdedigers te passeren dan in de vorige editie. Quick Trown-ins zitten er nog steeds in en ook dit systeem is beter uitgewerkt.
GRAPHICS
Qua uiterlijk lijkt de game nog heel erg op FIFA 11. EA heeft zich dit jaar volledig op de gameplay gefocust en daardoor de graphics niet enorm verbeterd. Uiteraard zijn er weer nieuwe faces, kits, adboards en boots aan het spel toegevoegd, maar grote grafische veranderingen zullen we niet tegen komen in de game FIFA 12. Wat er wel veranderd is, is de lichtinval in het stadion. Het geeft een betere sfeer bij daglicht en kunstlicht van de stadionlampen.
De structuur van het menu is ook veranderd en een nieuwe camera-positie moet ervoor zorgen dat het net lijkt alsof je het spel vanaf een TV ziet. De opkomst van de spelers naar het veld is echter nog altijd een beetje saai. Grafisch is het niet mooi en het ziet er behoorlijk goedkoop uit, met momenten uit de wedstrijd die er niet of nooit zijn geweest en spelers die juichen die vast ook niet scoren in de wedstrijd. Deze flash-forwards zijn echt geen toevoeging op de sfeer en zaten ook al in FIFA 11.
CARRIÈRE MODUS
Bij de presentatie van David Rutter kwam dan eindelijk ook eens de Carrière Modus ter sprake, iets waar velen op hebben gewacht. Net als vorig jaar kun je bij het opstarten van je carrière kiezen voor Player, Manager en Player Manager. Zelf koos ik voor de Manager en na het aanmaken van een profiel, nam ik PSV als club. De Eindhovenaren waren samen met Ajax, Twente, Vitesse en Heerenveen de enige clubs met meer dan tien miljoen euro in de Eredivisie.
Om het realisme te testen besloot ik een poging te doen om dezelfde aankopen te doen als in het echt; Kevin Strootman, Dries Mertens en Georginio Wijnaldum. Met de veertien miljoen die PSV in FIFA 12 tot zijn beschikking zal hebben, was dit echter niet mogelijk; Strootman en Mertens samen moesten al achttien miljoen kosten! Helaas is de Eredivisie dus niet geheel realistisch in FIFA 12, maar dat was ook niet te verwachten.
Na het verkopen van enkele spelers had ik genoeg geld verkregen om de twee spelers van Utrecht over te halen om naar PSV te verkassen. In FIFA 12 doe je allereerst een bod op de speler en wacht je af of de andere club akkoord gaat. Zo ja, dan krijg je de eisen te zien van de desbetreffende speler. Als je die eisen vervult, zal hij akkoord gaan met je aanbod.
JEUGDAFDELING
Door deze aankopen bleef er niet veel geld over, het werd tijd om de Youth Academy aan te grijpen voor nieuwe aanwinsten. In FIFA 12 kun je scouten op spelers tussen de 13 en de 18 jaar in een bepaald land. Een goede scout kost echter wel veel geld. De scouts zijn gerangschikt op klasse en prijs, waarna je een keuze moet maken. Hoe beter de scout, hoe beter de spelers die je binnenhaalt.
Op de laatste dag van de transfermarkt heb je nog 8 uur om je selectie te voorzien van nieuwe impulsen. Helaas had ik geen geld meer om Wijnaldum van Feyenoord te kopen, waarna ik besloot te scouten. Helaas was de tijd waarin we de Carrière Modus mochten testen beperkt, waardoor ik het resultaat van deze scout niet heb mogen meemaken.
CONCLUSIE
FIFA 12 is in vergelijking met FIFA 11 maar op een paar punten veranderd. Het voelde niet echt aan als een nieuwe game, maar meer als een update van FIFA 11. Helaas kan EA dus, naar mijn mening, niet de belofte inwilligen dat deze game een revolutie zou zijn in plaats van een evolutie.
Punten van ergernis zijn bijvoorbeeld de scheidsrechter die niet goed reageert op de Impact Engine, het publiek dat er nog altijd matig uitziet en de Carrière Modus die vrijwel intact is gebleven. De details die een spel perfect kunnen maken, zoals een overname door een rijke Rus of een met geld smijtende sjeik, zijn nog altijd niet aanwezig. Daardoor is FIFA 12 ‘meer van hetzelfde’ en niet een compleet nieuw, revolutionair spel.
Desondanks luistert EA zeker wel naar de kritieken van de gamers, wat als positief opgevat mag worden. Zo is Ultimate Team gratis voor FIFA 12 en is beloofd dat de database met spelers vaker zal worden geüpdatet. Laten we eerlijk zijn: FIFA 11 was al een prachtig voetbalspel. FIFA 12 is daarom misschien gelukkig wel geen revolutie, maar gewoon een volgende editie van een spel dat al enorm lekker speelde. Daarvoor leg ik gerust 60 euro neer op de toonbank!