EA FC25 | FIFAVoetbal

Preview: FIFA Street

Na 4 jaar afwezigheid is het moment aangebroken om FIFA Street weer nieuw leven in te blazen. De Canadese spelmaker heeft voor een reboot van de franchise gekozen. Hierdoor zal de nieuwste game ‘gewoon’ FIFA Street heten en niet deel 4 of 2012. Waar daarnaast EA Sport Big vroeger nog verantwoordelijk voor de game was, is nu het originele FIFA developers team bezig met de afronding van FIFA Street. Op de GamesCom vond er al een grote aankondiging van de nieuwste Street Game plaats en in FIFA 12 was er op de adboards al veel reclame voor de aankomende game te zien. Wat kunnen we van deze game verwachten en wat maakt het anders ten opzichte van FIFA 12? In deze preview proberen we (hopelijk) antwoord op deze vragen te geven!

Terwijl heel Brabant op maandag 20 februari naar ’s-Hertogenbosch kwam om de Oeteldonkse carnavalsoptocht te bekijken, kozen Michel en Jelle de omgekeerde weg: zij verlieten het Brabantse achterland en vertrokken naar het kantoor van Electronic Arts om daar de nieuwste FIFA-game te spelen en te beoordelen. Hierbij willen we direct een kanttekening maken: uiteraard speelden we nog met een testversie van FIFA Street, waardoor we spreken van een ‘preview’. Bij de gamerelease in maart kunnen jullie van FIFAVoetbal zoals gewoonlijk een uitgebreide review verwachten!

Om te beginnen

Aangekomen op het kantoor werden Michel en ik (Jelle) al gelijk op onze wenken bediend. Geen lange introductie of verkooppraatjes, maar direct de Playstation 3 aan en kennismaken met EA’s nieuwste game. Nadat we beiden voorzien waren van een controller besloten we om eerst het menu door te spitten. Hier maakten we kennis met de verschillende game modi: ‘5-a-side’, ‘Panna Rules’, ‘Futsal’, ‘Last Man Standing’ en ‘Custom Match’. We besloten om samen het rijtje af te gaan en gewoon alles maar één-voor-één uit te proberen.

De verschillende speltypes

We begonnen met de modus ‘5-a-side’ wat, zoals de titel al zegt, in feite een wedstrijdje vijf tegen vijf is. De regels zijn hierbij simpel. In een wedstrijd van totaal zes minuten gaat het om slechts één ding: het winnen van de wedstrijd. De opstelling mag je hierbij zelf bepalen; kies je voor vier aanvallers & een keeper of voor twee verdedigers plus twee aanvallers & een keeper? Je hebt zelf de keuze! Toevalligerwijs eindigde het eerste potje tussen mij en Michel al direct in een gelijkspel. We vroegen ons af; wat komt er nu? Penalty’s of verlenging? Het antwoord was het klassieke ‘golden goal’-principe waarbij de persoon die het eerste scoort uiteindelijk ook als winnaar van het veld zal stappen.

Vervolgens besloten we om aan de slag te gaan met ‘panna rules’. Deze feature is leuk om een tegenstander voor gek te zetten, maar vereist ook enige tactische inzicht. In een 2-versus-2 setting wordt je in een kooi gedropt, waarbij het scoren als het ware ondergeschikt is aan het maken van acties. Je kunt spelers op verschillende manieren passeren (over de grond of in de lucht), waarbij elke actie een aantal punten waard is. Als je je tegenstander over de grond passeert wordt in de ‘bank’ één punt bijgetegeld. Doe je een ‘air beat’ (actie in de lucht) krijg je twee punten en bij een panna zelfs drie punten. Deze punten zijn echter niet direct je score, zoals de naam al doet vermoeden komen deze punten eerst op de ‘bank’ te staan. Pas bij een doelpunt worden alle ‘bank-punten’ bij je totaalscore opgeteld, waardoor je niet vreemd op moet kijken als je bijvoorbeeld in één keer met 8-0 achter staat. De punten worden immers alleen bij de persoon die scoort opgeteld of indien je een eigen goal maakt bij de tegenstander. Het is daarom aangeraden om niet té veel punten te sparen, maar soms ook gewoon het doel op te gaan zoeken. Dit valt echter niet mee, omdat de panna-doeltjes maximaal 1-bij-1 meter breed zullen zijn. Je zal daarom hier de balans in moeten gaan vinden en met een goede strategie de wedstrijd beginnen. Anders kan de score soms wel eens pijnlijk aflopen!

In de “Futsal” game speel je een wedstrijd in de zaal zonder muren of hekken. De bal kan daardoor ook uit gaan, waardoor corners en intrappen voor kunnen komen. De ploeg met het meeste balbezit zal veel voordeel in de game hebben, maar zoals in het echte voetbal luidt hier ook; ‘wie effectief is in de afronding, zal een streepje voor hebben’. In de versie waarmee wij speelden stonden de ‘overtredingen’ nog uit, maar in de volledige versie zal dit waarschijnlijk standaard aan staan. Hier gelden dan de normale futsal-regels: geen fysiek contact, geen voet achteruit steken, alle vrije trappen zijn indirect etcetera!  

De laatste mode die we probeerden was ‘Last Man Standing’. Door een medewerker van EA werden we van tevoren al warm gemaakt met deze feature, want deze zou in zijn ogen ‘heel gaaf zijn.’ Voor mij (Jelle) was dit dan ook één van mijn favoriete modes, omdat dit wat uitdaging met zich meebrengt. Het spel is in principe simpel: je speelt vier tegen vier en als jij scoort dan gaat er een eigen speler het veld af. De persoon die uiteindelijk geen spelers meer op het veld heeft staan wint de game. Zo zullen de goede gamers al snel met een mannetje minder staan, echter zal dit niet héél lang duren doordat de tegenstander voordeel kan halen uit zijn ‘mannetje-meer-situatie’. Deze feature staat daardoor bijna altijd garant voor een spannend potje.

‘Custom Match’ spreekt in principe voor zich. Je hebt bij deze modus de mogelijkheid om alles naar eigen wens te bepalen. Zo kun je kiezen met hoeveel spelers je wilt beginnen, welke modus je gebruikt, of er een keeper is, hoelang de wedstrijd duurt, welke type bal je wilt gebruiken (komen we straks op terug) of golden-goal de wedstrijd kan bepalen etc!

The Line-Up

Bij het maken van je opstelling zie je bij elke speler een bepaalde eigenschap waarin ze uitblinken. Een aantal voorbeelden zijn: ‘Blocker’, ‘Sprinter’, ‘Finisher’, ‘Goalkeeper’ en ‘Freestyler’. Anders gezegd is dat een speler die goed is in het verdedigen van de bal, een snelle speler, een koelbloedige afmaker, een keeper en iemand die de ‘tricks’ goed kan beheersen. Je hoeft hierbij echter niet te verwachten dat een bepaalde type speler maar één ding goed kan. Hoewel het niet helemaal realistisch is zal ook Puyol bijvoorbeeld een panna kunnen maken of een rabona-voorzet geven. Het is echter duidelijk dat dit met Iniesta een stuk makkelijker zal gaan dan met een ‘stijve verdediger’ als Puyol.

Wat voor type spelers je opstelt ben je vrij in. Het is echter aangeraden om hier wat balans in te zoeken, omdat het moeilijk zal zijn om met vier freestylers een ‘5-a-side’-wedstrijd te winnen. Daarnaast hangt het ook van je tactiek af; je kunt voor een ‘2-2 tactiek’ kiezen met twee aanvallers en twee verdedigers. Op het veld zul je dan ook zien dat twee spelers ook écht achterin zullen hangen en niet als vier dolle dwazen gaan aanvallen. Anders wordt het als je bijvoorbeeld de ‘3-1 tactiek’ kiest. Dan zie je al snel dat er slechts één speler achterin blijft hangen en de rest zo veel mogelijk op de tegenstanders helft zal staan. Als laatste is er de ‘1-3 tactiek’ voor de speler die graag op de counter loert.

World Tour

Naast de gewone speltypes is er in de game ook het element ‘World Tour’. In deze mode heb je de mogelijkheid om een ‘soort van’ carrière te beginnen voor een speler die je aan kunt maken. Hij zal dan in een regio team spelen met fictieve spelers om zo hoger op te
komen binnen het straatvoetbal. Je verbetert je aangemaakte team door trucjes dat je gedaan heb en punten die je behaald heb door het spelen van de game. Ook heb je in deze spelmode de mogelijkheid om kledingstukken en accessoires te “unlocken” om je speler unieker te maken. Je aangemaakte team kan je ook nog eens gebruiken om online te gamen tegen andere tegenstanders. Naast uiterlijke eigenschappen, kun je na het voltooien van bepaalde uitdagingen ook nieuwe teams en venues unlocken. Zo was het voor ons helaas nog niet mogelijk om op de Amsterdamse Dam te spelen, omdat je deze omgeving eerst moet unlocken in de World Tour. Voordeel: in de nog uitkomende FIFA Street Demo op 29 februari kun je alvast een begin maken met je team zodat je hiermee later in de volledige game verder mee kunt spelen.

Gameplay

Het spel is gebaseerd op het straatvoetbal, Futsal en Freestyle. Je merkt het al vrij snel, want de gameplay is over het algemeen wat trager dan in FIFA 12. Als je namelijk in FIFA 12 de bal hebt, wil je zo snel mogelijk naar de goal van de tegenstander sprinten om een goal te maken. Bij FIFA Street zal sprinten echter niet veel opleveren. Na tien stappen sta je immers al aan de andere kant van het veld, waardoor je meer je voeten moet laten spreken. Het spel is wat trager en wat defensiever, maar toch speelt het in onze ogen vrij soepel. De balcontrole, het passen en schieten is allemaal goed in balans. Daarnaast reageren spelers realistisch op de muren of hekken dat zich om de speelvelden bevinden.

Tricks zijn ook niet al te moeilijk; voor neutrale gamers zal het niet al te lastig te zijn om tegenpartij te bieden in de game. Waar in FIFA 12 enige skills is vereist om een trick uit te voeren, zal ook de beginneling al vrij snel een trick kunnen maken. Hier schuilt in onze optiek echter wel enige gevaar in; ook al doe je ‘zomaar iets’ met je controller’, vaak leidt dit al tot een succesvolle passeerbeweging. Desalniettemin zijn er nog erg veel ‘5-sterren tricks’ die enige oefening vereisen. Wil je (om in straattermen te spreken) een ‘zieke panna’ maken, moet je dus wel even oefenen in de arena.

Waar veel voor gevreesd werd is het ‘fysieke systeem’ van FIFA 12. Op menig site en forum was men bang dat het FIFA 12 physics system een té grote impact op FIFA Street zou hebben. Gelukkig viel dit in onze optiek mee. Je zal in de game immers met Messi niet veel beuken van Kompany verwachten, omdat de gameplay zich hier ook niet voor leent. Daarnaast was in de versie waarmee wij speelden, het fysieke aspect tussen de spelers aardig in balans. Hierdoor zal het opstellen van vier ‘grote beren’ je niet meteen succes garanderen, omdat het een kleine speelveld betreft.

Een minpunt in onze ogen was wel het wisselbeleid. We weten nog niet hoe dit met de definitieve game is, maar als je je team gekozen hebt dan geldt dit in principe voor de gehele game! We konden dus geen spelers wisselen tijdens de wedstrijd, een teleurstelling als je net even iets anders wilt forceren. Je zal daardoor goed moeten nadenken over je basiself, want eenmaal gekozen is er (helaas) geen weg meer terug. Dit geldt overigens als het goed is niet voor alle speltypes. Bij ‘panna rules’ was dit wel het geval, maar  bij Futsal dacht ik weer niet. De definitieve game zal dit echter verder uitwijzen.

Als laatste heeft het type bal ook invloed op de gameplay. Zo is er een normale bal, een Futsal bal en een ‘zachte bal’. De normale bal zal bijvoorbeeld hoger stuiteren dan een zachte bal, terwijl het met een futsal bal makkelijker is om trucjes uit te voeren dan een normale bal. Uiteindelijk zal hierdoor ook de bal van invloed zijn op de game, iets wat we bij FIFA 12 bijvoorbeeld nog niet zagen. Een mooie pluspunt van FIFA Street dus!

Teams

In het spel zitten verschillende competities zoals de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A, Franse Ligue 1 en Spaanse Primera Division. De Eredivisie zit hier helaas niet bij inbegrepen, echter kunnen we als kleine goedmakertje wél genieten van het Nederlands elftal. Tevens zijn er nog enkele andere landen te vinden alsmede speciale teams. Eén van de speciale teams is bijvoorbeeld een team met bekende straatvoetballers. Deze zal je echter eerst moeten unlocken met de World Tour-mode.

Tenues

Om het spel extra feeling te geven is het, behalve het thuisshirt en uitshirt, ook bij elke team mogelijk om een straattenue aan te trekken. Je kunt Messi dus bijvoorbeeld in een Barcelona trui stoppen of Ronaldo in een Real Madrid tanktop laten voetballen. Hier schuilde in onze optiek echter ook meteen een gevaar in; als je voor een straattenue kiest dan zullen alle spelers in het veld ook een verschillende type shirt aan hebben. Zo heeft één speler een dikke trui aan, de ander een t-shirt en weer een ander een shirt zonder mouwen. Op het eerste ogenblik is dit zéér cool en geeft het een echte ‘straatgevoel’, maar het kan hierdoor ook voorkomen dat teams soms moeilijk uit elkaar te houden zijn. Clubtenues genoten daarom vooral onze voorkeur.

De Arena

Helaas was de Arena nog niet volledig geoptimaliseerd, waardoor we hier nog geen goede mening over kunnen geven. De Arena zal in FIFA Street niet veel afwijken van de Arena in FIFA 12. Eén ding wat ons echter wel opviel is dat de camerastand op ’televisie’ stond en dus niet vanuit de speler zelf. Of dit enkel in de testversie het geval is of in de volledige game, was ons niet duidelijk. Een punt waar we in de review dus op terug zullen komen!

Verdict

Tot slot vertellen we dat de game die we gespeeld hebben nog niet helemaal af is, al voelde dat in onze optiek grotendeels wel. De preview is geschreven vanuit de ervaringen in de offline mode, de online-modus konden we binnen de testversie helaas nog niet testen. Daarom zullen we volgende maand in de review vooral stil gaan staan bij de online modus en het ‘World Tour’-element nog verder uitpluizen.

Hier de reacties van de twee test-gamers van FIFAVoetbal:

Verdict FV.Jelle:
“De soort spin-off serie van FIFA is een zeer kwalitatieve game met een potentie te worden om mee te doen met de betere sportgame. FIFA Street is goed doordacht en kan zeer vermakelijk zijn om zowel Online als tegen vrienden te spelen. Wat EA al jaren goed doet zijn namelijk de in-game muziek, ook hier vinden we zeer vermakelijke nummers tussen die ik ook graag op muziekspeler wil draaien. Over het algemeen is het spel gemakkelijk te bedienen is voor elke beginnende FIFA gamer of nieuweling. Echter zullen de pro-gamers dit sneller onder de knie krijgen om de ‘zieke’ moves uit te voeren. Verder vond ik de game modus: Last Man Standing, Futsal en Panna rules. Futsal omdat dit toch een beetje het standaard voetbal met zich meebrengt met straat aspecten. In Panna rules kun je een wedstrijd op het laatste moment beslissen. Ik speelde tegen een medewerker van EA en stond een flinke score achter. Ik besloot toen even recht te zitten en wat ‘serieuser’ te gamen. Nadat ik ruim 8 punten wist te ‘banken’ moest ik scoren. Maar ja, dat valt niet mee om een bal in een klein doel te schieten. Gelukkig wist mijn tegenstander niet te scoren en ik zag dat de laatste minuut in gaan. Mijn hart bonkte als een gek en ik moest en ik zal winnen dacht ik bij mezelf. Tot aan 3 seconden voor eind signaal wist ik te scoren om zo de wedstrijd te winnen. Het was zeer frustrerend geweest als geen doelpunt maakte omdat de kans groot was om te wedstrijd te winnen. Mijn gamekwali

teiten hadden me dus gelukkig niet in de steek gelaten. In Last Man Standing tegen Michel wist ik een wedstrijd binnen twee minuten te winnen, de potjes zijn kort en is de lol er snel van af. Bij gelijke tegenstanders zal het wel spannender worden.

De vorige FIFA Street was naar mijn mening de minste van de vier maar kon wel mijn hart veroveren aan veel game plezier. Nadat ik dit spel gespeeld heb, verlang ik naar mijn jeugdjaren waar nog op een speelveldje voetbalde. Nu zal ik dat echter doen met een XBOX360 controller in me hand om een honderdtal panna’s uit te delen tegen de computer of medegamers.”

Verdict FV.Michel:
“Als échte zaalvoetbalfanaat voelde ik me vereerd dat Jelle me meevroeg voor de FIFA Street preview. Vroeger werd ik niet warm van de FIFA Street-serie, omdat ik het ‘panna-gedoe’ allemaal overdreven vond. Doordat ik echter zelf begon te zaalvoetballen, kreeg ik ook steeds meer feeling met het straatvoetballen. Ik keek daarom met grote ogen uit naar de nieuwste FIFA Street game en ik moet bekennen dat ik erg enthousiast ben geworden. De hele sfeer die om de game hangt is érg goed gemaakt. Het is nog even wachten op de muzieklist (in onze versie was de oude playlist nog te vinden), maar ik ben er van overtuigd dat EA Sports hier weer goed in zal slagen. De verschillende game-elementen zijn zéér tof uitgewerkt, evenals het trick systeem. Waar ik in FIFA 12 vaak met moeite tricks maak met Neymar of Ronaldo, gaat dit in FIFA Street een stuk makkelijker. Mijn favoriete spelelement is absoluut ‘panna rules’. Heerlijk om trucjes uit te voeren met je spelers en proberen de tegenstander zo veel mogelijk te vernederen. Ik begrijp dat Jelle hier iets minder gecharmeerd van werd, omdat het hem wat lastiger afging (ik zal me maar aan de belofte houden om de scores niet publiekelijk te maken, maar het potje ‘panna rules’ eindigde in een afgetekende overwinning in de veertig J). Hier schuilt naar mijn mening ook meteen een manco in; je kunt in elke speltype veel voordeel behalen, als je makkelijk kunt scoren met je spelers. Helaas voerde dat (in de versie waarmee wij speelden) soms té vaak de boventoon, waardoor het maken van alleen goede tricks niet altijd beloond zullen worden.

De feature ‘Last man standing’ was mijn minst favoriete feature, omdat de focus hier in mijn ogen té veel op het scoren ligt. Ik vergat vaak de trucjes te doen en was alleen maar geobsedeerd om een doelpunt te maken. Het is misschien persoonlijk, maar dat is niet de reden waarom ik FIFA Street zou spelen. Op competitief gebied en qua spanning begrijp ik echter dat deze feature het meeste gevloek, getier en gejammer op zal leveren. Heerlijk als je met een stel vrienden aan het spelen bent en er een biertje (of colatje) bij pakt. Al met al is FIFA Street voor mij een toffe game die ik niet als ‘game voor er bij te hebben’ zie. Vooraf vreesde ik dat het een game zou worden die een soort ‘uitbreiding’ zou zijn op FIFA 12. Dit is het echter niet, je moet de games totaal los van elkaar zien, want ze zijn niet met elkaar te vergelijken! FIFA 12 is naar mijn mening zeer stressend, omdat je continue bezig bent met het winnen van de wedstrijden. FIFA Street is daarbij wat ‘relaxter’ en meer voor de fun, omdat winnen niet centraal staat. Het geven van een vernederende panna is velen malen leuker dan het winnen van de wedstrijd. Met die insteek zul je ook FIFA Street moeten spelen, anders mis je naar mijn mening het doel van het spel”  

Heb je nog vragen over de game of wil je ergens nog dieper antwoord op krijgen? Jelle en Michel zijn bereid alle vragen te beantwoorden! Je kunt je vragen hier stellen: klik