FIFA 23 | FIFAVoetbal

Preview: FIFA 16

Afgelopen vrijdag was het zover. FIFAVoetbal mocht op de Gamescom in Keulen FIFA 16 uittesten. We hadden het geluk om het hele spel te spelen. Een aardige tijd hebben we het spel mogen spelen en daardoor hebben we ook een duidelijk beeld kunnen krijgen.

Gameplay
Het eerste wat opviel toen we een wedstrijd aan het spelen waren, de snelheid ligt een stuk lager dan in voorgaande jaren. EA heeft goed geluisterd naar kritiek, want in FIFA 15 was dat een veelgehoorde klacht. Dit heeft EA dus aangepakt. Waar voorheen het voor een verdediger soms onmogelijk was om een snelle speler als Bale, Ronaldo of Messi bij te benen, heb je in FIFA 16 veel meer tijd om te anticiperen op een actie. Het is dus beter in balans gebracht, want je spelers zijn nu nog meer afhankelijk van hun conditie. Hierdoor kun je niet meer het hele veld over sprinten zonder dat ze ineens erg moe worden. Hierdoor vereist het voor jou als FIFA-speler, een nog betere timing om je sprint in te zetten.

We hebben een aantal wedstrijden tegen de AI mogen spelen. Wat ons opvalt, is dat de computer een stuk intelligenter is geworden. Vooral als je balverlies leidt, positioneren je spelers zich meteen anders. Je krijgt steun bij het verdedigen, maar ook bij het aanvallen. De AI als tegenstander staat ook steeds beter gepositioneerd waardoor het steeds moeilijker wordt dat je er doorheen breekt of een steekpass kan geven. Deze ballen worden makkelijk onderschept door je tegenstander. Door deze verandering krijg je ook veel meer een gevecht op het middenveld en zo heeft EA geluisterd naar de feedback van voorgaande jaren. De grootste verandering is toch wel het verdedigen, maar ook in het aanvallen zijn je medespelers een stuk slimmer geworden.

Een andere nieuwe feature die EA aangekondigd heeft is: Passing with purpose. Wat bedoelen ze nu hiermee? EA heeft het passen aangepast. Met dit systeem is het mogelijk om een hele harde pass te geven of een steekpass te geven. Je moet goed nadenken wat je doet want de bal wordt wel gemakkelijk onderschept, vooral als je een steekpass gaat geven. Hierdoor zal je veel beter moeten nadenken of je nu een gewone pass zult geven, of dat je je speler toch wilt lanceren met een steekpass. Maar let op! Pass je te hard naar je medespeler dan zal je ook veel sneller je balbezit verliezen, want je speler zal veel meer moeite hebben met de balcontrole.

Een andere mooie feature wat EA heeft aangekondigd is de no touch dribbling. Hierdoor wordt het mogelijk om je te verplaatsen zonder dat je de bal hebt. Je kunt een schijnbeweging om de bal doen zowel als je rent als dat je stilstaat. Hierdoor kun je je verdediger tegenover je veel vaker het bos insturen en je een mooie aanval opzetten.

Moments of magic heeft EA ontwikkeld om je nog mooiere aanvallen te laten opzetten als voorheen. In het aanvallen hebben ze van alles aangepakt, zoals de eerdergenoemde no touch dribbling, het voorzetten en het afmaken van een doelpunt.

Ze hebben het voorzetten veel dynamischer gemaakt, het wordt moeilijker. maar je creëert wel veel mooiere kansen dan voorheen. De voorzetten zijn nog wisselvalliger dan in FIFA 15. Zo hebben ze ook het schieten aangepast. De bal zal meer kanten uit kunnen en die mooie voorzet zou je nog vaker kunnen missen doordat je de bal niet goed raakt. Hierdoor hebben we schitterende doelpunten gezien en had de keeper veel moeite met die zwabberbal of die pegel vanaf de rand van de zestien.

Een van de meest gehoorde klachten uit FIFA 15 was natuurlijk de keeper. Waar de keeper voorheen veel fouten maakte, en veel te makkelijk te passeren was, heeft EA dit jaar wel degelijk veranderingen doorgevoerd. Het is nog niet perfect, maar de keeper reageert veel beter op de bal. Zo zal hij sneller opstaan na een redding en gerichter op de bal zijn, maar toch zou de keeper in sommige gevallen beter moeten reageren. Af en toe is het nog makkelijk de keeper te passeren en kan hij nog meer moeite doen om je bal vast te pakken. In andere gevallen maakt de keeper weer enkele wonderbaarlijke en katachtige reddingen.

Sfeer
In FIFA 16 zijn er dit jaar 900 spreekkoren toegevoegd. Dit komt volledig ten goede van de sfeer in het stadion. Er heerst een nog betere sfeer dan in FIFA 15. Zo heeft EA van alles gedaan om de sfeer en de beleving van een wedstrijd nog intenser te maken.

Onder andere zijn er weer verschillende nieuwe manieren van het doelpunt vieren. Weet je nog dat tijdens de WK kwartfinale Nederland – Brazilië, Sneijder dat ene mooie doelpunt maakte? Hij rende toen naar de camera en kuste de lens. Zo heeft EA dit nu ook toegevoegd aan FIFA 16, je kunt dus je doelpunt vieren door naar de camera te rennen. Je krijgt dan het beeld te zien wat je thuis op televisie ook zou zien. Ook kun je je doelpunt met nog meer ploeggenoten vieren, want je kan namelijk ook naar de wisselspelers toe rennen.

Ook de scheidsrechters hebben dit jaar weer een aantal verbeteringen gehad. Zo heeft de arbiter nieuwe animaties gekregen met betrekking tot het beboeten van een overtreding en heeft ook de inmiddels bekende vanishing spray haar intrede gemaakt.

Ook het weer is aangepast in FIFA 16. EA heeft er voor gezorgd dat er echt dynamisch weer kan zijn, dat het vooral in de herfst mist op het veld kan ontstaan en dat het veld tijdens een sneeuwbui geleidelijk aan witter zal worden.

Spelmodi Het eerste wat we hebben getest in FIFA 16, was de FUT Draft. Samen met Adam Shaikh heb ik het menu doorlopen en heb ik de bijhorende uitleg gekregen. Met FUT Draft kies je een aanvoerder, je team en een manager aan de hand van een startbudget, bijvoorbeeld 750 coins. Bij de keuze hadden we alvast het geluk dat we uit Neymar of Ronaldo konden kiezen. Natuurlijk kozen Adam en ik voor Ronaldo. Na het uitzoeken van een team hadden we een overall rating van 84 en een Chemistry van 93. Het team is gekozen, wat nu? Nadat je het team hebt gekozen, moet je met het team wedstrijden spelen. In totaal zijn dit er vijf. Indien je ze allemaal wint, krijg je een hele mooie prijs. Tot nog toe is de prijs onbekend. Verlies je een wedstrijd of de eerste wedstrijd, dan win je nog altijd iets ter waarde van je inleg. Denk aan coins, een pack of een Draft token, waarmee je opnieuw een Draft kunt spelen

Hierna hebben we even een carrière gestart. Het opstarten van een carrière gaat nog altijd zoals we gewend zijn. Je kiest een team en je voert je gegevens in. Eenmaal je seizoen geladen is, kregen we de eerste vernieuwing binnen de carrière modus te zien. We hadden voor FC Barcelona gekozen en we kregen een uitnodiging voor drie vriendschappelijke toernooien. Hieruit mocht je zelf kiezen aan welke toernooien je deel zou nemen. We hebben voor de Asia Cup gekozen, omdat hier hele uitdagende tegenstanders inzaten. We zouden bijvoorbeeld tegen AS Roma, Liverpool, Real Madrid of PSV uit kunnen komen. Uiteindelijk kwamen we in een poule terecht met AS Roma, PSV en Anderlecht. Er waren leuke oefenwedstrijden gepland. We hebben de scouts op pad gestuurd en de selectie doorgenomen, ook startten we een jeugdacademie. Uiteindelijk stuurden we vijf spelers het trainingsveld op. Hierbij kozen we voor jonge talenten, waardoor ze sterk genoeg waren voor een uitleenbeurt. In de trainingsoptie is het mogelijk om door middel van nieuwe skillgames een speler beter te maken. Voltooi je de training dan wordt hij beter, behaal je het doel niet, dan heeft de training geen effect en wordt je speler alleen vermoeider of gaat zijn moraal omlaag. Uiteindelijk heeft EA hier wel twee mooie onderdelen toegevoegd aan de carrière modus.

 

 

Ook hebben we even met de Bundesliga een paar wedstrijden gespeeld. Door de toevoeging van de overlays maakt het spelen met een Duitse club toch weer realistischer en authentieker. EA heeft er goed aan gedaan deze licentie binnen te halen, het is alleen jammer dat niet alle Duitse stadions in FIFA 16 zitten.

Vrouwenvoetbal
Voor het eerst dit jaar is het mogelijk om met vrouwen te voetballen. Een gewaagde stap van EA. Kunnen ze het vrouwenvoetbal nabootsen? Het vrouwenvoetbal toevoegen aan FIFA 16 is volgens ons goed gelukt. De animaties zijn realistisch nagemaakt en ook grafisch is het goed in orde. Zo beweegt het haar dynamisch mee en bewegen de speelsters ook ruimer. We hebben een aantal wedstrijden met de vrouwen gespeeld en je merkt dat het vrouwenvoetbal toch net iets moeilijker speelt dan dat je bijvoorbeeld met Real Madrid of Barcelona speelt.

Ook is het mogelijk om met de aanwezige teams een wereldbeker toernooi te spelen. Al zal je door de weinige vrouwenteams wel hier snel op uitgekeken raken. Volgens de aanwezige mensen heeft EA het idee om het vrouwenvoetbal volgend seizoen uit te breiden, indien het goed wordt ontvangen door de community.

FIFA Trainer
Als laatste komen we ook nog even terug op een nieuwe functie binnen FIFA 16, namelijk de FIFA Trainer. Dit is een functie die je helpt bij het spelen van een wedstrijd. Om de bespeelbare speler is een cirkel getekend, je krijgt constant aanbevelingen wat je het beste kunt doen. Zo bevelen ze aan om een fake tackle in te zetten of druk te zetten op de tegenstander. Voor een beginnende FIFA-speler is dit een mooie functie om mee te spelen. Wil je toch niet het advies van de FIFA trainer? Dan is dat makkelijk uit te zetten met de rechter stick.

FIFA
Als laatste heb ik nog iets anders mogen testen op Gamescom, namelijk FIFA! Nu zal je wel denken; FIFA zonder cijfer? Dat klopt, EA heeft voor de mobile games nu iets anders op de planning. Waar voorheen elk jaar een nieuw spel uit komt op het mobile platform, wordt het dit jaar anders. FIFA wordt namelijk een vast spel dat enkel updates zal krijgen. Zo hoeft EA niet meer elk jaar een nieuw mobiel spel uit te brengen.

FIFA houdt wel hetzelfde aspect als voorheen, het draait voornamelijk om FIFA Ultimate Team. We hebben even op een IPhone 6 Plus mogen spelen en wat we zagen was veelbelovend. FIFA zal namelijk draaien op een nieuwe engine, namelijk dat van de PS3 en de Xbox 360. Je merkt meteen als je een wedstrijd speelt dat het zowel grafisch als gameplay technisch een stuk verder is dan voorheen.

FIFA zal weer free to play worden, al zal je wel coins moeten verdienen of kopen om je FUT elftal te kunnen samenstellen.

Conclusie
We hebben een vervroegde versie van FIFA 16 mogen spelen met alle functies die ook in september erin zitten. Hierdoor hebben we een mooi beeld kunnen schetsen van wat we kunnen verwachten. We hebben carrière, FUT en ook een internationaal vrouwentoernooi kunnen spelen.

Door alle veranderingen vind ik FIFA 16 toch weer een stuk dichter bij het realisme komen. Met de wedstrijdpresentatie van de Bundesliga en de Premier League waan je je echt in een Engelse of Duitse wedstrijd. De gameplay is ook qua gevoel een stuk realistischer. Doordat het spel wat langzamer is en zowel de aanval als de verdediging verbeterd is, wordt het toch nog moeilijk om een wedstrijd te winnen. Je raakt ook veel meer de bal kwijt bij een te harde pass en je spelers en speelsters hebben veel meer moeite de bal te controleren.
EA Sports heeft goed geluisterd naar de feedback van de community. Ze hebben een sterk spel neergezet wat ten goede komt van het spelplezier van de gamer.

FIFA 16 zal op 24 september uitkomen. De Demo zal voor de Xbox One 9 september en voor de Playstation 4 10 september uitkomen.