FIFA 23 | FIFAVoetbal

POLL: Hoe ver zien jullie de oranje leeuwinnen komen op het WK?

Dit jaar wordt het WK voor vrouwen georganiseerd door Canada. Het zal niet onbekend zijn voor de meeste hier, maar het Nederlands vrouwenelftal maakt haar debuut op dit toernooi. De Leeuwinnen zijn ingedeeld in groep A bij gastland Canada, Nieuw-Zeeland en China. Lukt het de vrouwen om ver te komen? En misschien nog belangrijker: zullen meer Nederlanders nu ook waardering krijgen voor het vrouwenvoetbal? Bij de leden van FIFAVoetbal waren de meningen verdeelt over de eerste vraag.

Om onderdeel te mogen zijn van de 24 vrouwenteams moest het damesteam play-offs spelen. In de halve finale waren de vrouwen met 2-0 en 2-1 te sterk voor Schotland. In de finale van die play-offs stond ook een zware opdracht te wachten, maar de vrouwelijke Oranjes wisten de Italiaanse dames te verslaan met een 2-1 overwinning en een 1-1 gelijkspel. En zo maakte de dames en heel Nederland zich op voor het debuut op het vrouwen WK. Na de overwinning op de Italianen werd Nederland ingedeeld in pot 4 van de UEFA. Later werd bekend dat de dames het moesten opnemen tegen China, Nieuw-Zeeland en gastland Canada.

Ondanks deze zware loting hadden de leden van FV er wel vertrouwen in. Maar liefst 32% verwachtte dat de Oranje vrouwen de poule zouden overleven. 9% is er zelfs van overtuigd dat Nederland de kwartfinale bereikt. En 5% denkt zelfs aan een plek in de halve finale. Maar of het zover zal komen… Toch denkt er nog een andere 5% dat de vrouwen de finale bereiken. Mocht dat gebeuren, dan zal het een werkelijk prachtig debuut zijn van de Leeuwinnen. Maar mochten we die finale bereiken, dan denkt maar liefst 23% dat Oranje het WK wint. Of dit echt zal gaan gebeuren is nog maar de vraag, want 27% denkt namelijk dat de vrouwen de poule nog geen eens overleven.

En we kunnen nu al enkele conclusies trekken. Die laatstgenoemde 27% zitten ernaast. De vrouwen eindigde op een derde plaats maar mochten toch verder gaan in het toernooi. Die derde plaats werd behaald door de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland te winnen met 1-0. Vervolgens werd er in de laatste minuut 1-0 verloren van China, maar tegen Canada wist Nederland het spannend te houden door een punt te pakken: 1-1. Nu kunnen we de stemmers in drie groepen verdelen: De 27% die het fout hebben, de 32% die nu goed zitten en de overige 41% die denken dat de Leeuwinnen nog verder kunnen komen. Maar om verder te komen moet Nederland winnen van titelhouder Japan. Dat zal zeker geen makkelijke opgave worden, maar niks is onmogelijk. Voor de actieve volgers van dit toernooi en de Oranje leeuwinnen: het duel tussen titelhouder Japan en debutant Nederland is in de nacht van maandag op dinsdag om 04:00.