FIFA 23 | FIFAVoetbal

Mustafa Saymak – PEC Zwolle

Een van de verrasende clubs in de huidige Eredivisie-jaargang is PEC Zwolle. Op voorhand voorspelde iedere kenner dat de Blauwvingers samen met Willem II troosteloos onderaan zouden eindigen, maar op bijna de helft van de competitie staat het op een keurige veertiende plaats. Eind oktober organiseerde een grote electronicaketen een speelsessie met de mannen van trainer Art Langeler.

Hoog tijd om één van de grootste talenten in de Zwolse selectie, Mustafa Saymak, aan de tand te voelen over FIFA 13 en het huidige seizoen.FIFA Voetbal wilde natuurlijk weten wat Mustafa zijn ervaring was tijdens de speelsessie, omdat PEC Zwolle voor het eerst sinds FIFA 2004 zijn intrede in het spel doet. Voor de jonge voetballer is het zijn ‘debuut’ in een voetbalgame. “Ik vond het super, want zoals je zegt is het de eerste keer dat ik in een spel zit. Dus dat is extra mooi”, opende Saymak.
Geplaatste Afbeelding
De buitenspeler annex middenvelder liet tijdens de sessie weten zelf ook FIFA te spelen. Wij waren benieuwd welke speelmodus zijn voorkeur geniet en op welke console hij speelt. “Ik speel meestal op de PS3. Mijn favoriete feature is FIFA Ultimate Team, waarin je je eigen team kunt creëeren.” Daarbij wilden we graag weten in welke divisie Mustafa zich bevindt in online seizoenen. ” Ik speel niet zoveel online, maar ik zit nu in divisie 8 geloof ik, ben niet zo goed haha!”, was het veelzeggende antwoord.Ook wilden we van de geboren Deventenaar, die afgelopen seizoen een grote bijdrage had in het kampioenschap in de Jupiler League, weten hoe lang hij al FIFA speelt. “Ik speelde hiervoor alleen maar PES, dit is mijn eerste FIFA en het bevalt goed”, is Saymak positief over het nieuwste deel in de FIFA-reeks. Hij is zelfs volledig overgestapt van Pro Evolution Soccer naar FIFA. Daar komen we achter op het moment dat we vragen of FIFA ook op de club wordt gespeeld. Ja, dat wordt gedaan, maar op de club hebben we nog geen Fifa 13. Alleen Fifa 12 en PES13. En daarom speel ik het niet eigenlijk, dus heb ook geen idee wie de beste ervan is.”

Tijdens de speelsessie bleek dat middenvelder Rochdi Achenteh, die sinds de blessure van Bart van Hintum ingezet wordt als linksback, een FIFA-fanaat is. Komen de spelers bij elkaar over de vloer om gezamenlijk FIFA 13 te spelen? “We hebben nog niet samen gespeeld, ik dacht dat hij niet zo van de computerspelletjes was”. leek Saymak niet te weten dat Achenteh het schijfje in zijn console plaatst. “Of hij durfde niet tegen mij, dat hij het niet zei, haha.”
Geplaatste Afbeelding
Zoals te doen gebruikelijk gingen we ook in op het speltype carrière en vroegen hem of hj zichzelf weleens naar een andere club heeft gekocht. “Nee, dat heb ik nog niet gedaan. In Ultimate Team heb ik mezelf wel in mijn selectie gezet”, liet de jongeling weten. In het echte voetbal staat Saymak bekend als een beloftevolle buitenspeler, de positie waarop hij ook twee jeugdinterlands speelde. Wij vroegen hem naar zijn favoriete speler in FIFA 13 op de vleugelpositie. Hierop sprak hij direct zijn voorkeur uit wat betreft zichzelf. “Ik sta liever op tien, maar kan op meerdere posities uit de voeten. de fijnste vind ik Franck Ribéry of Arjen Robben.Ik speel vaak met Bayern.”

We vroegen de tweevoudig jeugdinternational of hij tevreden is met zijn rating van 65 en potential van 73. Met andere woorden, hebben de spelersscouts van EA Sports hun werk goed gedaan? “Ja, als je het vergelijkt met andere spelers, klopt het over het algemeen wel”, is Saymak tevreden met deze cijfers. Ook de grafische afdeling van het in Vancouver gevestigde EA Sports werd belicht. “Qua postuur klopt het wel. Alleen m’n haren en gezicht is minder gelukt. Maar dat komt natuurlijk omdat ik nóg niet een bekende speler ben”, liet hij beloftevol weten. Ook al is het pas zijn eerste FIFA-titel. Toch waren we benieuwd welke features volgens de Deventenaar verbeterd kunnen worden in FIFA 14 ten opzichte van het huidige deel. “Ik irriteer me vaak aan dat als ik de keeper voorbij speel, en die haalt me onderuit, dus een doorgebroken speler, geen rode kaart krijgt! Of als je achter staat en de tegenstander gaat achterin de bal houden.. Dan is het moeilijk om de bal te veroveren, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen”, zei Saymak breed lachend.

Geplaatste Afbeelding
Afsluitend keken we met Mustafa Saymak terug op de competitie tot nu toe en met name de positie van PEC Zwolle en de kleine verschillen in het rechterrijte. Het verschil met nummer twaalf AZ, aankomend weekeinde de opponent in het IJsseldelta Stadion, is slechts een punt. Nummer achttien Willem II staat drie punten onder de promovendus. Wat is zijn verwachting in het restant van het seizoen? “Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Dus elk wedstrijd is voor ons een finale eigenlijk, want we moeten elke wedstrijd presteren en punten verzamelen maakt niet uit hoe! Dat was vorig jaar wel anders, als je een mindere wedstrijd speelde kon een ander dat voor je opknappen, maar nu moeten we allemaal scherp zijn”, aldus Saymak.