FIFA 23 | FIFAVoetbal

JOHAN CRUYFF OVERLEDEN (68) TEN GEVOLGE VAN LONGKANKER

File written by Adobe Photoshop¨ 4.0

De voetballerij heeft bij deze afscheid moeten nemen van een ware legende. Johan Cruijff (68) overleed vandaag op 24 maart 2016 na een heftige strijd tegen longkanker. Dat meldde Cruyff Foundation. De Nederlander stierf in het bijzijn van zijn familie in zijn appartement in Barcelona.

In oktober 2015 maakte de drievoudig wereldvoetballer bekend dat hij leed aan deze kanker. In februari verscheen de beste Nederlandse voetballer ooit voor het laatst in het openbaar, toen de testsessie van de Formule 1 in Barcelona.

Na enkele behandelingen tegen zijn ziekte was Cruijff nog optimistisch. “Op dit moment heb ik het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet afgelopen is. Maar ik weet zeker dat ik als winnaar uit de strijd kom”, werd er geciteerd uit de woorden van de Nederlander.

Volgens zijn manager Carole Thate ging zijn gezondheid de laatste anderhalve week enorm snel achteruit. Volgens hem was Cruijff erg positief ingesteld over het verloop van zijn ziekte en dat hij als winnaar uit de strijd ging komen. Ook bracht hij nog een bezoek aan zijn zoon Jordi in Israël.

Cruijff speelde 48 wedstrijden voor het Nederlands elftal en scoorde daarin 33 doelpunten. In 1966 maakte de Amsterdammer zijn debuut in het shirt van Oranje tegen Hongarije. Tegen België speelde hij zijn laatste interland.

Met Ajax won de voormalige spits drie keer Europacup I. In 1973 maakte Cruijff zijn transfer naar FC Barcelona. Met de Catalanen won hij een jaar later dan weer de Spaanse landstitel.

Naast Ajax en Barça kwam de Nederlander ook nog uit voor Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante en Feyenoord. Bij die laatste club zette Cruyff in ’84 een punt achter zijn carrière nadat hij er de landstitel en de KNVB Beker behaalde.

Cruijff, die zeker in het rijtje met Pélé, Diego Maradona en Zinedine Zidane thuishoorde, behaalde een totaal van 23 prijzen. Tienmaal werd hij landskampioen, zevenmaal pakte hij een nationale beker, drie keer behaalde hij de Europa Cup I, twee keer de Europese Super Cup en één keer werd hij wereldkampioen. Met Nederland werd Cruijff in 1974 tweede op het WK en derde op het EK 1976.

Als trainer werkte de Nederlandse legende eveneens voor Ajax en Barcelona. Met De Ajacieden behaalde hij Europa Cup II in in 1987. De Catalanen loodste hij dan weer naar de eindzege van Europa Cup I in 1992.

Nadat hij Barcelona in 1996 uitwuifde legde hij het trainerschap naast zich neer, al was hij wel nog even bondscoach van de Catalaanse nationale ploeg.

Tot voor kort was Cruijff nog actief als adviseur van Ajax. Nadat Wim Jonk plaats moest ruimen als jeugdtrainer van de Amsterdammers, besloot de ‘eeuwige nummer 14’ om er ook maar mee te stoppen.

Bij deze moesten we vandaag dus afscheid nemen van een hele grote meneer uit de voetbalwereld: Johan Cruijff. Moge hij rusten in vrede na zijn felle strijd tegen kanker, die hij vandaag tot grote spijt heeft verloren.