FIFA 23 | FIFAVoetbal

Jesper Drost – PEC Zwolle

In navolging van ons interview met FC Dordrecht-speler Giovanni Korte, hebben we opnieuw een Eredivsisie-speler weten te strikken. Na het harde werk en veel e-mailcontact van FV.Marius met de verrassende bekerwinnaar van 2014, PEC Zwolle, hebben we de aanvallende middenvelder Jesper Drost weten te strikken. Drost, die in 2003 bij PEC Zwolle terecht kwam, staat in de belangstelling van menig Eredivisieclub en wist in de ontknoping van het afgelopen Eredivisieseizoen toch wat tijd te maken om onze af en toe pittige vragen te beantwoorden. Doordat het samenviel met de zomerstop waren we niet eerder in de gelegenheid om de vragen uit te werken. 

Door middel van een mail met onze vragen, beginnen wij bij het spel waar wij voor staan, FIFA. Jesper lijkt op dat gebied van alle markten thuis te zijn. ‘Ik speel graag Ultimate Team of aftrap met mijn vrienden. Het liefst probeer ik ze dan te verslaan met Borussia Dortmund, dat team vind ik het fijnst’, antwoordde Jesper.  Na doorvragen van onze zijde bleek dat de middenvelder niet de enige is bij PEC die FIFA speelt. Ook Wouter Marinus, Rick Dekker, Mustafa Saymak, met wie wij reeds in 2013 een interview afnamen, en Stef Nijland blijken ook niet vies te zijn van een potje FIFA. De vijf spelen dan ook regelmatig onderling wedstrijden tegen elkaar. Volgens de 22-jarige Drost is Wouter Marinus de beste van de vier. PEC Zwolle zit in FIFA en daardoor is Jesper Drost zelf ook digitaal in de game terug te vinden. Op de vraag wat hij van zijn beoordeling en statistieken vind antwoordde hij het volgende: ‘Ik denk dat een rating van 69 wel realistisch is, al mogen mijn fysieke statistieken wel wat hoger.’ Uiteraard hebben wij ook gevraagd of Jesper wel eens een spelerscarrière gedaan heeft met zich zelf in FIFA. ‘Haha, nee, dat heb ik nog nooit gedaan.’

Ook wilden wij graag weten wat hij vind van het feit dat EA een wekelijkse spelersupdate doet waarmee nieuwe transfers, verbeterede statistieken en ook kapsels wekelijks worden bijgewerkt. Jesper Drost en Bart van Hintum habben zich in de winterstop tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika kaalgeschoren, wat ook door werd gevoerd door EA. De gamemaker liet hun haar in de wekelijkse updates weer gestaag groeien. Hier op antwoordde Jesper dat hij dit wel grappig vond om te zien, ook kreeg hij leuke reacties van zijn vrienden en familie, die ook graag de game spelen.

Daarnaast waren we benieuwd naar zijn favoriete formatie in Ultimate Team: ‘Op doel begin ik met Manuel Neuer van Bayern München. Daarvoor staat een viermans verdediging dat bestaat uit de Brazilianen Dani Alves en Thiago Silva, Ron Vlaar van Aston Villa en David Alaba, ploeggenoot van Manuel Neuer. Op het middenveld staat het trio Andres Iniesta, Wesley Sneijder en op ‘nummer 10’ is een plaats gereserveerd voor Lionel Messi. Voorin onze Nederlandse trots Arjen Robben, Zlatan Ibrahimović en Cristiano Ronaldo.‘ Opvallend is dat hij niet zijn favoriete speler in Ultimate Team in zijn ideale team zet . De in Frankrijk geboren Gabonees Pierre-Emerick Aubameyang van Borussia Dortmund is de favoriete speler van Jesper.  Zelf speelt Jesper Drost in de Tweede Divisie online. Hij omschrijft zijn speelstijl als korte combinaties en opbouwen van achteruit, zoals hij zelf bij PEC Zwolle ook gewend is.

Na enkele FIFA-gerelateerde vragen hadden wij uiteraard ook nog wat vragen over zijn carrière en zijn toekomst.  In het seizoen 2010/2011 was PEC Zwolle lang koploper in de Jupiler League, maar na een desastreus verlopen tweede seizoenhelft waren het niet de Zwollenaren maar RKC Waalwijk dat er met het kampioenschap en de promotie vandoor ging. Dat seizoen was het seizoen dat Drost debuteerde in het eerste elftal van PEC Zwolle. We wilden graag weten welk effect dit jaar mentaal op de ploeg had gehad. ‘Dit heeft een grote impact gehad op ons als ploeg. Als je er dan zo dicht bij bent is het zuur dat je het kampioenschap niet pakt.  Gelukkig hebben wij het seizoen erop wel het kampioenschap en de promotie gepakt naar de Eredivisie’, aldus Drost. Op vrijdag 13 april 2012 werd het kampioensschap veilig gesteld na een 0-0 remise in eigen huis tegen FC Eindhoven. Concurrent Sparta Rotterdam speelde diezelfde avond met 1-1 gelijk tegen Almere City, waardoor de Blauwvingers de titel grepen. Op de vraag of sindsdien vrijdag de 13e Jaspers geluksdag is zei hij dit: ‘Haha, nee. Tot voor kort wist ik niet eens dat het toen vrijdag de 13e was. Maar voortaan zal ik er op vrijdag de 13e even bij stilstaan.’

Ook werd er nog even ingehaakt op de lift die PEC Zwolle als club meemaakte afgelopen seizoenen. PEC pakte twee tastbare prijzen, de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal, speelde Europees voetbal, stond voor de tweede keer in een rij in de KNVB Beker-finale en is inmiddels uitgegroeid tot stabiele middenmoter in  de Eredivisie. ‘Het is goed om te zien hoe de club groeit. Niet alleen als team, maar de hele club. Het stadion is uitbereid en het aantal fans is ook gegroeid’, liet Jesper weten.

Op de vraag waar Jesper Drost ooit nog eens wil voetballen is het antwoord al snel gegeven. ‘Ik zou graag ooit nog in Spanje willen voetballen en dan het liefst bij FC Barcelona. Het voetbal dat ze daar spelen, pas het beste bij mijn eigen speelstijl. Daarnaast is het fijn leven in Spanje.’ Als laatste vraag werd er nog even ingehaakt op zijn vakantie. De afgelopen jaren heeft Jesper enkele bijzondere en tropische vakantieplekken uitgezocht als Lapland en Curaçao. Op de vraag waar hij dit jaar op vakantie zou gaan, antwoorded hij als volgt: ‘Dit jaar wordt het gewoon Griekenland. Ik ga dit jaar naar het Griekse eiland Zakynthos.’

Graag zouden wij Jesper Drost en PEC Zwolle willen bedanken voor het mogelijk maken van dit interview. Uiteraard ook onze dank aan FV.Marius die zijn tijd heeft ingezet om dit mede mogelijk te kunnen maken.