FIFA 23 | FIFAVoetbal

Jan Johan Belderok – JJ van Gamekings

Na het interviewen van een commentator, profvoetballer en de FIFA 12 kampioen van Nederland, werd het op FIFAVoetbal tijd voor een interview met een échte game-expert! Deze troffen wij in de naam van Jan Johan Belderok, bij de meeste van jullie toch wel bekend als JJ van GameKings (@GKJJ). We vroegen o.a. zijn mening over de verschillende FIFA Games, verbeterpunten in FIFA 13, de plannen omtrent GameKings en zijn persoonlijke voorkeuren binnen FIFA 12!

Wij hebben tijdens het programma Gamekings vernomen dat je graag FIFA 12 speelt. Hoelang speel je de game al en op welke console? “Ik speel FIFA vanaf 1998, eerst op de PC, maar zodra het mogelijk was ook op de console. En eigenlijk vrij snel ook alleen op de console, omdat de PC-versie tot FIFA 12 altijd achterbleef bij de console versie. Voor mij is FIFA of footies in het algemeen dan ook een echte consolegame.”

Welke FIFA sprong hierbij volgens jou het meeste uit?“Eigenlijk is FIFA pas vanaf FIFA 10 echt goed geworden. Daarvoor was Pro Evolution Soccer eigenlijk koning. Wat FIFA altijd commercieel de betere game maakte, was het bezit van alle licenties, de afwerking en de vibe. Maar gameplay-wise liepen ze gewoon achter. Ik wil niet meer herinnerd worden aan de tijden waarin de AI van FIFA de meest krankzinnige dingen deed, je altijd dezelfde goals kon maken en iedereen met een beetje skills vanaf de aftrap met een enorme boog scoorde. Ik heb ook jarenlang de WCG (World Cyber Games, red.) gedaan voor Nederland. Dan had je 1787837667 A4tjes vol met allemaal regels van bugs die je niet mocht gebruiken. Bij FIFA 10 kwam het gelukkig goed. Iets wat ik overigens bij GameKings en Power Unlimited altijd voorspeld heb. Electronic Arts heeft veel geld en uiteindelijk koopt men met geld kwaliteit. Het was alleen wachten op de juiste man / team die dit geld ook goed zouden besteden. David Rutter en zijn mannen doen dat nu sinds drie jaar geleden. Dat zijn in mijn beleving echte voetbalfreaks die 24 uur per dag bezig zijn om het spelletje echt in de game te stoppen. En nu is het dus zover dat PES uiteindelijk het lelijke eendje is met gameplay die vaak van de bugs en weirde AI aan elkaar hangt.”

Hoe vaak speel je nu ongeveer FIFA 12?

“Elke dag wel een uur. Ik heb vrij snel de eerste divisie gehaald, maar ben toen gestopt. Ik ben niet goed genoeg om die divisie te winnen, dus dan houdt ’t voor mij op. Nu speel ik nog gewoon vanuit de lobby wat random potjes, de skills een beetje bijhouden. De bekercompetitie vind ik daarentegen wel erg leuk, dus die pak ik af en toe even nog wel mee.”

Maak je ook nog weleens gebruik van andere speltypes zoals coach?

“Ik speel zelden tot nooit offline wedstrijden, alleen als ik de game in het begin moet testen. Het gaat bij mij puur om de online ‘Head to Head’-mode (1-tegen-1 seizoenen, red.). De divisiestructuur van FIFA 12 vond ik een verademing. Ik speelde toen echt uren per dag om in de eerste divisie te komen. Ultimate Team vind ik daarentegen een verschrikking. Ik begrijp dat mensen dit tof vinden, maar ik haat het om tegen een team te spelen met alleen maar toppers. Het hele skill-gebeuren verdwijnt dan. Zet drie hardlopers in de voorhoede en je loopt iedereen voorbij. Ik begrijp nog steeds niet dat mensen met UT niet in een aparte online mode worden gezet. En voor de modus coach ben ik te ongeduldig. Ik hou wel van strategisch denken, werk met een aantal custom opstellingen en tweak ook de tactics, maar alleen coachen … Nee, dat is te saai voor mij.”

Wat zijn jouw favoriete teams in FIFA 12?

“Allereerst PSV, omdat het mijn team in het echt is. Met Mertens, Lens en Matavz sowieso een aanrader, want je hebt dan een hoop snelheid in het team. Verder natuurlijk Real Madrid. Ik heb in het echt niets met dat team, maar in FIFA 12 zijn ze absoluut het snelste. Bij de voorronde van de FIWC (FIFA Interactive World Cup, red.) speelde 90% van de deelnemers met Real Madrid. Andere goede teams waar veel mee gespeeld worden zijn: AC Milan, Bayern München en Brazilië. FC Barcelona is in FIFA helemaal niets, wat eigenlijk wel vreemd is. Maar helaas is het fysieke aspect nog steeds doorslaggevend in FIFA en je drukt die kleine mannetjes van Barca dus zo weg. Daar moet EA Sports echt wat aan doen in FIFA 13.”

Wat vind je van de laatste EA Winter Update?

“Ik let eigenlijk nooit echt op die updates. Ik vind het spel prima in balans. Als er bij een speler iets bijkomt, dan gaat er bij een teamgenoot wel weer iets af. Overall zie je daarom weinig verschil. Ik vind alleen nog wel dat Ronaldo overpowered is evenals Rooney. Maar ja EA heeft die gasten nodig voor de cover, dus ze zullen dat wel geëist hebben ”

Welke features mis je nog binnen FIFA 12 en zou je graag in FIFA 13 verbeterd zien worden?

“Ik zou graag nog meer dynamiek in de divisies van Head to head willen zien, nu ben je er toch wel een beetje klaar mee als je in de eerste bent. Gewoon een piramide waarin je uiteindelijk echt een platinum-divisie hebt met de 40 beste spelers. Verder ben ik juist erg benieuwd wat ze nu gaan doen met FIFA 13, volgende week weten we het, maar FIFA 12 is gewoon erg sterk. Ze moeten in ieder geval niets veranderen aan tactical defense, want dat is de beste aanpassing sinds jaren. Misschien de physics engine nog wat verbeteren, want er gebeuren soms rare dingen. Maar voor de rest…”

FIFA Street is inmiddels al een tijdje op de markt, wat is jouw mening over deze game?

“In alle eerlijkheid, ik heb weinig tot niets met FIFA Street. Het is een prima game, maar geef mij maar het echte werk. Al dat gepingel. Ik heb nog het meeste genoten van Futsal, omdat dit het meeste overeenkwam met echt voetbal.”

Naast FIFA Street kunnen we in de zomer weer de nieuwe EK-game van EA Sports verwachten. Dit jaar is er gekozen voor een uitbreiding / expansion op FIFA 12. Wat vind je van deze ‘nieuwe move’ van EA Sports?

“Ik vind dat niemand hier over mag óf kan zeuren. Jarenlang hebben we EA afgezeken, omdat ze volledige games maakten van wat eigenlijk een update was (alle spelers zitten immers al in FIFA) en nu komen ze dus met die oplossing. Perfect dus! Daarnaast zal er wel genoeg content inzitten om die twee tientjes te kunnen verantwoorden. En heb je er niets mee, dan haal je hem toch lekker niet?”

Bedankt voor je antwoorden over de FIFA-games! Kunnen we tenslotte de komende weken nog iets van GameKings verwachten op het gebied van FIFA?

“Veel, ik reis over een week bijvoorbeeld mee met Nevergiveup naar Polen voor de FIFA Interactive World Cup. Daarnaast zien we volgende week de eerste beelden van FIFA 13 en zijn we bezig om heel.. héél veel te gaan doen met het EK bij GameKings en FIFA. Voetbalfans zitten dus geramd bij ons!”, aldus Jan Johan Belderok‏.