FIFA 23 | FIFAVoetbal

Jan Johan Belderok – JJ van GameKings

FIFAVoetbal-marketeer FV.Milco heeft voor de tweede keer één van de bekendste gamejournalisten van Nederland, Jan-Johan Belderok, weten te strikken voor een interview. We kennen hem beter als JJ van Gamekings en de Power Unlimited. JJ is een gamejournalist die al een tijdje meeloopt in de game-industrie en zijn liefde voor de FIFA-serie niet onder stoelen of banken schuift. Daarom zien we JJ bij (bijna) alle FIFA-trips, previews en reviews van Gamekings verschijnen. Met de komst van FIFA 15 volgende week, kijken wij alvast met JJ vooruit naar dit nieuwe deel in de FIFA-franchise.

JJ, allereerst bedankt dat je tijd hebt willen maken voor FIFAVoetbal om een paar vragen voor ons te beantwoorden. Volgende week is het dan eindelijk zo ver! Dan is FIFA 15 eindelijk te koop in Europa. Als jij FIFA 15 in je console stopt, wat is dan het eerste wat jij gaat spelen?

Ik begin altijd met een paar potjes offline, gewoon Quick match, doorgaans met Real Madrid. Ik ben een pure online speler (ranking) en gebruik FIFA dan ook 99% voor die online matches. En altijd met het, in mijn ogen, beste team van die editie. En de laatste jaren was dat Real Madrid. Na een potje of zes, ga ik online en begin mijn opmars vanuit de tiende divisie. Meer oefening heb ik vaak niet nodig omdat ik in de tijd voor de release al de nodige uren in FIFA heb kunnen steken als journalist. Dat leverde mij ooit bij FIFA 11, toen tactical defending geïntroduceerd werd, een fijne voorsprong op. Geraakte toen wereldwijd in top 400. Binnen een week lag ik daar weer uit hoor, haha.

Nederland heeft afgelopen week al los kunnen gaan met de demo van FIFA 15 op alle platformen. Jij hebt natuurlijk ook de demo gespeeld, welke verandering viel je gelijk op toen je het eerste potje FIFA 15 speelde?

Simpel, meer realisme. Realisme in gameplay: AI is wat slimmer, physics (alhoewel af en toe nog steeds wat kolderiek) zorgt voor echte acties, spelers hebben duidelijker specifieke kwaliteiten als voorheen, je moet beter richten met schoten en meer gevoel in passes leggen, etc. En realisme in beleving: meer ambiance, meer vibe en verhaal rond wedstrijd, meer gelijkenis, betere animaties, enzovoort. FIFA wil duidelijk het voetbal nabootsen wat je op TV ziet, terwijl de concurrent nu voor arcade gaat. En ik houd van simulatie.

Op Gamekings.tv horen we je vaak zeggen dat jij online speelt met Real Madrid, wat je ook eerder in het interview aangaf. Zoals algemeen bekend is Real ook één van de beste teams om mee te spelen in FIFA 14 en komen we De Koninklijke het meeste tegen als we online een wedstrijdje spelen. Dit komt vooral door de fysieke kracht van de Madrileense grootmacht. Denk je dat dit in FIFA 15 hetzelfde blijft of gaat het aantrekkelijker worden om met andere teams te spelen?

Real wordt weer het te kloppen team, dat zal het in het echt ook zo zijn. Een game werkt op basis van statistics en dan is Real gewoon de top met kracht en snelheid en kwaliteit. In het echt heb je echter ook te maken met dingen als chemie, gevoel, ego’s en tja, je ziet dus dat 11 sterren bij elkaar mieteren niet per se hoeft te werken.

Dit jaar valt er wel meer te kiezen. Barca is krachtiger met Mathieu, Rakitic en Suarez, Chelsea is stug, Manchester United is extreem in voorhoede en Bayern nog steeds link met hun snelle buitenkanten. Nadeel is wel dat Lewandowski geen kopsterke spits is, want met Bayern scoorde je vorig jaar veel met voorzetten op Mandzukic.

FIFA Ultimate Team is één van de populairste speltypes uit de FIFA-franchise, ben jij zelf ook een fanatiek FUT-speler? Zo ja, waar kan EA Sports volgens jou FUT nog verder verbeteren?

Ik heb eerlijk gezegd weinig met FUT. Ik wil mijn team optimaal hebben vanaf dag 1 en niet hoeven sparen. Dat FUT zo groot is snap ik wel. Het is gewoon een briljant idee dat skill koppelt een doorzettingsvermogen met grinden en geluk (hé kijk nou, Messi en Ronaldo in één pakje). Heb het gevoel dat EA in 15 meer werk gaat stoppen in FUT dan de rest van de game. FUT is echt het succesverhaal momenteel. Ook zullen ze harder gaan optreden tegen fraude bij het verhandelen van kaarten.  

FIFA 15 beschikt dit jaar helaas niet over de Braziliaanse competitie, maar in de plaats van de Braziliaanse competitie is de Turkse competitie na een periode van afwezigheid weer terug in FIFA 15! Volgens jou een toegevoegde waarde of had deze competitie voor jouw part net zo goed gestolen kunnen worden?

Turkije is natuurlijk een immense doelgroep. Logische zet dus, maar ik speel met het beste team en laat nationale sentimenten aan me voorbij gaan, anders had ik wel met PSV gespeeld. Wel pleit ik nog steeds voor een mode waarin alle teams ter wereld qua ranking gelijk zijn en je echt alleen op inzicht en skill kunt winnen. Dit moet mogelijk zijn, heb het op trips al meerdere malen aan David Rutter van EA gevraagd. Dit zou eindelijk er toe leiden dat je met je favo team kunt spelen en niet met het beste team om hoger te komen. Ja, je kunt aangeven dat je met drie sterren teams wilt spelen maar daar is doorgaans online gewoon minder aanbod. Waarom dit niet gebeurd weet ik niet. Krijg helaas nooit een antwoord op mijn vraag, haha.

Vanaf dag één gaan er veel mensen gelijk los met het speltype carrière. Op ons forum merken we dat de carrière erg populair is. Hoe ziet de ideale FIFA-carrière van JJ er uit?

PSV kampioen maken, hoe doet er niet toe. Punt. 

Op welke console ga je FIFA 15 spelen? En waarom kies jij juist voor deze console?

Ik speelde altijd op de Xbox 360 vanwege Xbox Live, wat ik lang de stabiele optie vond. Plus dat ik de controller van de PS3 een onding vond. Ik druk erg hard en die knijpers glijden altijd onder mijn vingers weg. Kies nu weer voor de Xbox One vanwege de controller die ik echt heerlijk vind. Besef me wel dat de top in Nederland op de PS4 speelt. En je moet bij 15 voor de next gen versie gaan, de current gen versie wordt echt een meer uitgeklede versie (wat iets anders is dan slechter). 

In welke divisie moeten we vrezen voor je FIFA-skills in het speltype online?

Ik haal altijd divisie 1 wel.

Ik neem aan dat jullie op de redactie ook veel FIFA spelen, en als we de overige Gamekings mogen geloven ben jij de beste FIFA-speler binnen de redactie. Maar wat is je meest geduchte concurrent bij Gamekings?

Niemand komt in de buurt. Skate was ooit een footie-man en hij heeft nog wel de skills, maar hij is echt geswitcht naar shooters. Iedereen denkt vaak dat we als Gamekings alles goed kunnen, maar dat is bullshit. Je hebt de tijd niet om echt uren per week in één game te stoppen. Vaak kiezen we daar één bepaalde game voor uit. Skate met CoD, Steven met beat ‘em ups en ik met FIFA.

Tot slot, hopelijk zitten we over een jaar weer tegenover elkaar voor een interview over FIFA 16. Welke features hoop je dan met mij te bespreken?

Nog steeds de ‘alle teams zelfde ranking-mode’. Maar laten we eerst eens gewoon eens FIFA 15 gaan spelen. 

JJ, bedankt voor de tijd en moeite om dit interview af te nemen. Heb je nog een boodschap voor onze leden en bezoekers van fifavoetbal.net?

Doe normaal online, quiters en schreeuwers verzieken de boel. En als je vaak verliest, kijk gewoon eens hoe je opponent het allemaal doet in plaats van quitten. Wie weet leer je nog eens wat…