FIFA 23 | FIFAVoetbal

Interview met pro gamer Koning FIFA

De Nederlander Koen Weijland, die ook wel Koning FIFA genoemd, stond ooit op nummer één op de wereldranglijst van FIFA, waarvan zijn bijnaam dus komt. In dit artikel komt u meer te weten over zijn band met FIFA en voor een deel ook een beetje de persoon achter de pro player. Wij; FV.’ers, laten onze interesse zien in deze ‘grote meneer’ in de wereld van FIFA.


 

Koning FIFA, die zelf voor gamersorganisatie EC Visualize uitkomt, doet zijn verhaal tegen onze leden en crew door een aantal vragen te beantwoorden. Zo komen we alvast te weten dat hij het liefst in een controlerende 4-3-3 formatie speelt en dat Cristiano Ronaldo in-game zijn favoriete speler is. “Mijn meest gebruikte skills terwijl hij aan het spelen ben, zijn de voetrol en het schijnschot. Daarnaast gebruik ik meestal de volgende tactieken: dat de backs en middenvelders achterin moeten blijven en dat de buitenspelers gewoon op de flank moeten blijven staan”, aldus de pro speler. “Als ik mijn speelstijl overigens aan een ‘in-real-life’ club moet gaan matchen, dan kies ik voor FC Barcelona.” Overigens denkt hij nog steeds dat hij zijn eigen speelstijl kan blijven verbeteren. “Dat kan altijd, totdat je vrijwel nooit meer balverlies lijdt.”

Daarnaast vertelt hij ons ook hoe je een professionele FIFA speler kunt worden: “Door toernooien te gaan winnen speel jezelf in de kijker van sponsoren of organisaties, zoals EC Visualize. Zij kunnen je dan een profcontract aanbieden. Vanaf dan mag je jezelf ook een professionele speler noemen.”

Mensen die aan een FIFA kampioen denken, zien meestal iemand voor zich die 24/7 achter zijn Playstation zit, maar daar denkt Koning FIFA wel anders over: “Ik heb wel tijden gehad dat ik erg veel speelde, maar mijn studies en mijn sociale leven hebben daar nooit onder geleden. Er zijn dagen dat ik geen seconde speel, maar op sommige dagen speel dan wel weer tien of vijftien potjes. Naast FIFA doe ik veel aan sport en spreek ik veel af met vrienden.”

Nu gaan we even naar het voetbal, waar deze jongen ook wel wat over te zeggen heeft. “Ik onderhoud met sommige spelers waar ik ooit een spelersbattle mee heb gedaan wel nog contact. Eloy Room en Brahim Darri spreek ik het meest. Met die laatste had ik ook de beste klik. Van de opnames bij FC Groningen heb ik dan weer het meest genoten, vanwege de sfeer doordat de hele selectie aanwezig was.”

Om terug te keren naar FIFA, kreeg Koen de volgende vraag: Wie vind je na jezelf de beste FIFA speler die je persoonlijk kent? “Op dit moment is Ali Riza Aygun een heel goede FIFA speler uit Nederland”, luidde het antwoord.

Wanneer we hem de vraag stellen waarom hij Seizoenen prefereert boven FUT, is dan weer omdat je op Seizoenen met ‘echte’ teams kunt oefenen, waarmee ook op toernooien gespeeld wordt. Volgens Koning FIFA is dit een betere voorbereiding voor wanneer je aan dit soort dingen gaat meedoen. Zoals er in zijn filmpjes te zien is op YouTube blijft hij altijd zeer rustig terwijl hij aan het spelen is, wat er ook gebeurd. Maar toen kreeg hij ook de vraag voorgeschoteld of hij tijdens een potje buiten de opnames speelt en ook op verliezen staat, of hij ook dan zo kalm blijft, of dat hij dan juist erg boos kan worden. “Ik kan zeker boos worden, maar uit respect voor de voetballers schreeuw ik de boel meestal niet bij elkaar. Tenzij zij zelf ook het randje opzoeken.”

“Als FIFA speler hoop ik mij ooit nog eens te mogen kwalificeren voor een WK”, sprak Weijland, die ook de volgende vraag kreeg gesteld: Je werd ooit Koning FIFA genoemd, maar de zeges die je boekt in je video’s zijn nooit heel ruim. Heb je enig idee waardoor dat komt?. “Spelen tegen profvoetballers, voor je eigen programma, voor de camera… Dat is toch even iets anders dan rustig een potje online spelen in je eigen woonkamer. Er komt veel spanning bij kijken, de druk ligt altijd bij mij, ik heb veel respect voor die voetballers en ik kan me tegelijkertijd ook nog eens niet alleen maar focussen op FIFA, want het moet ook nog eens een leuke video worden waarin het een en ander gezegd en gelachen wordt!”

Naast Barcelona, Real Madrid en Bayern München speelt de professionele gamer ook nog graag met PSG of Manchester City. Toen hij de vraag kreeg hoeveel hij met pro gaming en YouTube verdient antwoordde Koen dat dit er altijd van afhangt. De ene keer strijkt meer op dan de andere keer.

Zijn mooiste herinnering als FIFA pro player is dat hij de halve finale van het WK in Parijs mocht spelen, dat was iets fantastisch voor hem. Daarnaast is Koning FIFA ook naar Berlijn, Londen en zelfs in Zuid-Korea geweest voor FIFA.

Ten slotte komen we te weten hoe lang hij er over moest doen om de nummer één van de wereld te worden. “Daar gaan heel wat uren om zitten, het precieze aantal kan ik niet noemen. Ik heb meerdere keren op nummer één gestaan. Met FIFA 10, FIFA 11 en nu weer met FIFA 16. Toen ik de eerste plek haalde, koos ik er voor om me daarna vol te storten op het kanaal en het spelen van FUT. Overigens heeft mijn nummer-één-positie niks te maken met uitnodigingen om deel te nemen aan toernooien. Nee, ik doe sowieso al veel toernooien mee.”

Wij danken Koen Weijland, alias Koning FIFA, voor de moeite om dit interessante interview samen met ons af te nemen!