We moeten nog wachten tot maart 2012, maar dat de verwachtingen voor FIFA Street hoog zijn is duidelijk. De game oogt zeer fraai en lijkt op het eerste gezicht weer een mooie titel naast FIFA 12 te worden. Helaas heeft FIFAVoetbal nog niet zelf de mogelijkheid gehad om de game te testen, maar gelukkig hebben onze collega’s van InsideGamer het spel al voorzichtig uitgelicht.
Onderstaande ‘preview’ is afkomstig van InsideGamer;
Bij elke gelegenheid waar iets nieuws te zien is, wordt gezocht naar iets verrassends. Of het nou een filmfestival, muziekfestival of gamebeurs betreft; iedereen kijkt uit naar dat ene dat meer doet dan de rest. Op de showcase van Electronic Arts in Londen stonden verschillende sterke games, maar geen enkele game had zo’n aantrekkingskracht als FIFA Street. Iedereen die ‘m één keer had gepeeld, wilde hem steeds opnieuw spelen. Deze nieuwe straatvoetbalgame straalt simpelweg zo veel plezier uit dat één keer, twee keer of tien keer een potje spelen gewoonweg niet genoeg is.
FIFA Street draait om de fun van het straatvoetbal. Die ene panna, dat poortje, die lekkere goal vanuit die onmogelijke hoek, maar vooral andere spelers uitdagen en aftroeven; het zit er allemaal in. Met de technieken achter FIFA 12 heeft ontwikkelaar EA Sports street dribble en standing dribble in het leven geroepen, waardoor die kenmerkende straatvoetbalgrappen en –grollen heerlijk makkelijk en soepel te doen zijn. Denk aan het heen en weer bewegen van de bal om de tegenstander uit de tent te lokken (standing dribble) om vervolgens al dribbelend die opponent voorbij te gaan en op goal af te rennen (street dribble) en spectaculair te scoren.
Elke speler heeft z’n eigen kenmerkende stijl. De game is gezegend met de vaardigheden van bijvoorbeeld Messi en Ronaldinho. Hun expertise en kunde zijn op het grote groene grasveld altijd een genot om te bekijken, maar op de straat zijn ze met hun balbeheersing nog veel indrukwekkender. Daarnaast zijn er echte straatvoetballers in de game gestopt, die de genoemde heren vaak een poepie laten ruiken. Natuurlijk kunnen spelers ook hun eigen personage maken en die naar hartenlust verbeteren en versterken, zodat deze heer en meester is op de digitale straatvelden.
Om deze voetbalicoon in wording sterker te maken moeten punten worden toegekend aan verschillende attributen. Deze punten worden in zekere mate verdiend door wedstrijden te winnen, maar vooral door te entertainen. Worden gestoorde capriolen uitgehaald, bizarre moves tentoongespreid en spelers prachtig uitgespeeld, dan worden daar meer punten mee gescoord dan met goals. Hierdoor ligt de nadruk meer op lol dan op prestaties, wat een heerlijk gevoel zorgt tijdens het spelen. In een modus als Panna Rules komt dit ook duidelijk naar voren. Panna Rules draait natuurlijk om panna’s; het team dat de meeste van deze bij de tegenstanders maakt, wint.
Deze modus is een van de Street Challenges die onderdeel zijn van de World Tour. Deze tour is de carrièremodus waarin het eigen gemaakte personage begeleid wordt naar de top. Hij begint in een klein team in de lokale competitie, werkt zich op naar nationaal niveau, Europees niveau en uiteindelijk naar de wereldklasse. Gaandeweg zijn er zestien toernooien en twintig Street Challenges om te voltooien om uiteindelijk heer en meester van de straten te worden. Het is simpel en bekend, maar ook gewoon ouderwets leuk. En als de titel is behaald, is er altijd nog de multiplayer.
Online en offline kunnen spelers elkaars ogen uitsteken met de meest weergaloze balkunsten in dezelfde Street Challenges en toernooien als in de World Tour en natuurlijk zijn er de vertrouwde exhibition matches. Ondanks dat de game zo veel biedt, blijft het leukst de mogelijkheid om vrienden snel uit te dagen tot een dergelijk potje. Het is snel opgezet, simpel maar o zo leuk en verslavend. FIFA Street heeft een soort jongensachtige charme over zich heen. Het is stoer, uitdagend en lekker simpel, en vooral constant leuk. In maart zal deze footie van de straat waarschijnlijk de ballen hoog en lang ophouden (lees: hoge ogen gooien).