FIFA 23 | FIFAVoetbal

FIFA 17: Review

Vanaf vandaag ligt FIFA 17 in de winkels, dus tijd om de nieuwe functies eens op de proef te nemen. Wij testen het spel uitgebreid voor jou en kijken wat de nieuwigheden toevoegen aan het spel. Denk aan de nieuwe FUT-features, de toevoegingen in carrière en het compleet nieuwe The Journey.

Tekst: Marius, Thomas en FV.Paver

The Journey

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen beginnen we met het . De grootste verandering is dat ze een compleet nieuwe spelmodus hebben toegevoegd: The Journey. In eerdere FIFA-versies was het al mogelijk om speel als prof te spelen, je kon een carrière starten met een speler en zo je eigen pad bewandelen als profvoetballer of een bestaande speler kiezen. Dit is uiteraard nog steeds mogelijk, maar er is meer.

In The Journey ben je een jong talent genaamd Alex Hunter. Je kiest een team uit de Premier League en begint na wat avonturen als jeugdspeler als 17-jarig talent bij die club. Je moet de speler beter maken door middel van trainingen en een basisplaats in het team proberen te bemachtigen. Dit de je door te trainen en door goed in te vallen in wedstrijden. De kans bestaat dat je verhuurd wordt aan Aston Villa, Newcastle United of Norwich City.

Rondom wedstrijden word je geïnterviewd waar je zelf antwoord op kan geven. Ook krijg je de mogelijkheid om te communiceren met teamgenoten. Hierbij is het van belang wat je zegt, want het kan je meer of juist minder fans en opleveren. Ook kan je krediet winnen of verliezen bij de coach.

In The Journey zitten vele cutscenes om een echte verhaallijn te creëren. Hierdoor lijkt het net alsof je een film aan het bekijken bent. Het concept is vergelijkbaar met dat van de NBA 2K My Player-modus, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het minder leuk is.

In deze versie speel je één volledig seizoen. En kun je alleen maar clubs uit de Premier League kiezen.  Het lijkt erop dat EA Sports deze verhaallijn terug wil laten komen en uitbreiden. We kunnen zeker concluderen dat het een waardige toevoeging is in het spel, maar door de redelijk korte duur valt er nog wel iets uit te breiden voor de komende edities.

Ultimate Team

Nieuw is het niet, vernieuwd en populair des te meer. Nieuw zijn wel de Squad Builder Challenges en FUT-champions.

De Squad Building Challenges zijn in eerste instantie nog relatief eenvoudig, maar ook de beginnersquads zal je pas kunnen gaan bouwen nadat je een x-aantal packs hebt geopend. Dit komt omdat deze squads ook direct aan een aantal vereisten zullen moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan:

– Twee nationaliteiten + twee leagues, verdeeld over een zestal spelers met een minimale teamgeest van 56. Uiteindelijk krijg je als beloning een Bronzen pack.

– Drie competities, maximaal vier spelers uit één competitie, verdeeld over een volledig elftal met een minimale teamgeest van 65. Hiervoor krijg je als beloning een Zilveren pack.

Een ander nieuw onderdeel is FUT Champions, welke eerder uitgebreid is belicht na de perspresentatie van FIFA Ultimate Team 17. In deze competitie krijg je per twee dagen in totaal drie kansen om je te plaatsen voor de zogeheten Weekend League, waar uiteindelijk de grootste beloningen op je liggen te wachten. Hoe hoger je in rang komt, hoe hoger je beloning uiteindelijk na het weekend zal zijn.

FUT Draft

Waar de FUT Draft vorig jaar al redelijk snel vooral een La Liga BBVA-draft bleek te zijn, kwam er bij de eerste FUT Draft in FIFA17 slechts één speler uit de Spaanse competitie tussen de keuzes naar voren. Omdat deze Draft op de Xbox One werd gedaan, was er een geringe kans om een Legends in het team op te kunnen nemen en prompt werden het er twee, Robbie Fowler en Bobby Moore.

Daarnaast kwamen er een fors aantal Premier League-spelers in de keuzes naar voren en resulteerde de eerste Draft in een acceptabele 184-score.

Chemistry glitch eindelijk verholpen

EA Sports kondigde het vorige week aan, maar je merkt het nu ook echt in de game. De Chemistry glitch is geheel verdwenen uit FIFA Ultimate Team. Als je nu een speler in je team plaatst die op geen enkele manier linkt met een andere speler, zal je merken dat je spel niet zo soepel loopt als dat je zelf voor ogen hebt. Tevens beïnvloedt het op een negatieve manier het uithoudingsvermogen van de spelers om de niet passende speler heen. Zij zullen sneller vermoeid raken, doordat ze meer moeten ondersteunen en coachen dan wanneer het een speler uit de eigen competitie of hetzelfde land is.

Carrièremodus

In FIFA 17 is de carrièremodus ook aangepakt, al zijn de verschillen klein ten opzichten van zijn afgelopen vijf voorgangers. Nieuw is wel Total club management. Je krijgt nu meer inzicht in binnenlands en internationaal succes, het ‘merk’ van de club, financiën en jeugdopleiding. Je krijgt hier meer mogelijkheden onder meer in zaken als merchandising. Je zal met deze middelen zien de doelstellingen van het bestuur, die dus niet alleen meer over het sportieve gedeelte gaan, moeten behalen. Uiteraard zijn deze doelstellingen aangepast op het niveau en de bekendheid van de club die je managet.

Vanaf dit jaar is er wel de mogelijkheid om een eigen trainer te maken. Je bepaalt naast zijn naam en nationaliteit ook zijn uiterlijk, dat voor de verandering eens wel merkbaar is in een wedstrijd. Waar het voorheen niet uitmaakte welke huidskleur en kledendracht je aangaf, zal je ‘jezelf’ nu wel langs de lijn zien staan zoals je het voor ogen had.

Verder is het meeste nog zoals het was. Een klein, maar toch jammerlijk detail: waar voorheen bij Engelse Premier League-wedstrijden de officiele opstellingen, scoreborden, statistieken, etc. getoond werden, is dat nu weer vervangen door de standaard EA-graphics. Of dit later nog geüpdatet wordt is momenteel niet bekend. Verder is de competitie namelijk wel volledig authentiek. Wel kun je in de FA Cup-matches genieten van de nieuwe officiële weergaves. Voor de Bundesliga geldt nog wel dat de originele grafische weergaves in de game aanwezig zijn.

Premier League-managers

Ook in FIFA Ultimate Team komen de echte gezichten van de Premier League-managers terug. Ze zijn allemaal gescand voor The Journey, maar EA laat hen ook tot leven komen in de populairste game modus onder de meeste FIFA-spelers.

Oordeel:

Met de toevoeging van The Journey en verschillende vernieuwingen in carrière en Ultimate Team is FIFA 17 zeker de moeite waard. Ook de Premier League-managers dragen bij aan een mooie game-ervaring.