FIFA 23 | FIFAVoetbal

FIFA 13: Vijf belangrijke verbeteringen (incl. screenshots)

Bij de showcase in Londen vertelde main producer David Rutter aan zijn gasten dat FIFA 13 vijf belangrijke verbeteringen zal hebben: First touch control, player impact, complete dribbel, tactische vrije trappen en aanvallende AI. EA Sports wilde nog wachten met het publiceren van deze gegevens, maar o.a. FIFA-Infinity publiceerde deze gegevens al op haar website.


First touch control
Een van de eerste verbeteringen die te zien zal zijn bij FIFA 13 is het implementeren van een meer realistische balcontrole. Zo zal het moeilijker worden om een ontvangen bal te controleren met je speler. Alles hangt af van de kracht, de snelheid, de balhoogte en de technische kwaliteiten van de speler om de bal onder controle te krijgen en ermee te gaan lopen.


Player Impact

Een andere verbeterde feature is de Player Impact Engine. Er zullen geen onrealistische animaties meer zijn in de duels tussen spelers. De engine is geoptimaliseerd en een nieuwe set van impact values is toegevoegd met betrekking tot de heupen en het bovenlichaam.


Complete dribbel
In FIFA 12 kon je dribbelen door enkel de richting te veranderen. In FIFA 13 zal dit niet meer mogelijk zijn.


Tactische vrije trappen
De vrije trappen krijgen in FIFA 13 een nieuw ‘vrije trappen systeem’. Drie spelers kunnen zich nu rond de bal verzamelen en kunnen de defensie en de keeper op het verkeerde been zetten. Zo kun je in FIFA 13 een schijnbeweging maken, waardoor het lijkt alsof je net direct schiet, maar inspeelt op een man die uit de muur loopt. Ook de defensieve kant van vrije trappen is verbeterd, zodat het beter afgestemd is op het nieuwe vrije trappen systeem. Je kunt nu bijvoorbeeld een team defensiever laten optreden bij een vrije trap, door meer spelers in de muur te zetten en er voor te kiezen om bijvoorbeeld één speler uit te laten komen voor een blok.


Aanvallende AI
Ook de aanvallende Artificial Intelligence zal in FIFA 13 een grote verbetering ondergaan. De teams die bestuurd worden door de CPU krijgen betere looplijnen en zullen beter anticiperen op passes die jij geeft. Ook gaan de aanvallers slimmer spelen, zodat ze bijvoorbeeld meelopen met het buitenspelval van jouw verdedigers. Hierdoor staan ze minder snel buitenspel en worden er nieuwe kansen gecreëerd.

Naast al deze verbeteringen, wil David Rutter nog andere upgrades doorvoeren, zoals nieuwe type passes, nieuwe balcirculaties en nieuwe doelman animaties. Ook zijn de juichanimaties aangepast naar de huidige voetbalatmosfeer. Een laatste element wat David Rutter echt wil verbeteren is de scheidsrechter.


Dimensionale afbeeldingen software
Verder werd via een andere artikel bekend dat EA Sports voor FIFA 13 nieuwe software heeft om de spelers realistischer te maken.