FIFA 23 | FIFAVoetbal

FIFA 13: Roadtrip Gamescom 2012

Augustus is een maand vol met op vakantie gaande mensen. Waar dus grotendeels van de Duitse bevolking richting Nederland vertrok om onze goddelijke stranden te verpesten met bunkers, zandkastelen en een hoop campers, waren dit voor ons genoeg redenen om de Duitse bevolking  even terug te pakken in hun eigen land. De uitverkorenen voor deze trip waren Luc en Jelle en zij stonden in hun eigen vakantie vroeg op om richting de naaste buren te gaan voor hun geliefde spelletje FIFA.

Geplaatste afbeelding

De GamesCom staat bekend om zijn grootsheid want dit is de grootste beurs voor games in Europa en staat op nummer twee van de wereld.  Het is dan ook niks lekkerder om op  deze warme zomerdag in een grootte donkere hal te zitten waar het voor de bezoekers alleen maar om games gaat, maar wij kwamen natuurlijk maar voor twee dingen. Dat waren namelijk voor FIFA 13 en de mooie boothbabes natuurlijk.

Eenmaal aangekomen op de beursvloer wurgde we ons door de Duitse menigte, die maar één doel voor ogen hadden en dat is om hun ‘spiel te spielen’, naar de EA Community Lounge waar we dus mooi afzondert van dit soort ‘mensch’ ons geliefde spelletje te spelen namelijk FIFA 13. Helaas stond daar teleurstellend een XBOX 360, Playstation 3 en PC met de demo van FIFA 13 erin die drie weken later uitkomt voor Live, Origin en PSN.  De Wii-U was afwezig in die ruimte.
De gameplay  in vergelijking waar Jelle vorige keer in Keulen gespeeld heeft, is er niet heel veel veranderd maar veel aan getweaked. Waar eerst het ‘First-touch control’ nog al aanwezig was, is deze nu beter verwerkt. Je merkt het vooral als de bal hard of juist zacht wordt ingespeeld op een inlopende man die dus moeite heeft met het controleren van de bal. Dit kan dus zorgen voor vertraging op het veld maar ook wel eens frustratie hebben we gemerkt. Als je kijkt op aanvallende opzichten merk je dat de spelers minder buitenspel komen te staan door de verbeterde computer sturende medespelers. Je zult dan zien dat deze spelers de ruimtes opzoeken en zich inhouden als ze denken dat ze buitenspel komen te staan. Dit is dus heel mooi subtiel gedaan en onze complimenten richting de Canadese spellenmaker.

Geplaatste afbeelding

Het horizontale menustructuur zit nog steeds in het spel, het was even zoeken voor ons waar de vriendschappelijke wedstrijden te vinden waren, aangezien de taalinstelling Duits was, maar we kwamen al snel achter dat deze verwerk zijn in de feature ‘Match Day’. Deze feature maakt echt voetbal vergelijkbaar voor FIFA waar de speler rating aangepast kan worden na mate de speler in het echt niet of juist slecht speelt, maar zijn statistieken kunnen ook omhoog gaan bij goede wedstrijden in het echte voetbal. Voor elke wedstrijd heb je een kleine minigame de zo gehete ‘Skillgames’. Waar je eerst nog voor de wedstrijd 1-op-1 werd gezet in de Arena krijgt je nu dit voorgeschoteld.  Deze games zijn een extra vermaak voor de wedstrijd en kun je dus ook als leuke toevoeging beschouwen. De skillgames variëren want je kunt niet kiezen welke je wilt doen, mocht je een favoriet hebben. EA Sports heeft hier goed naar haar concurrenten gekeken die dit eerder ook hadden. We refereren naar Virtua Tennis maar nu heeft FIFA het een voetbal tintje gegeven.

In FIFA 13 zie je ook duidelijk de technieken van zijn franchise versie FIFA Street. Deze elementen zitten nu ook subliem verwerkt in het spel met de ‘skillmoves’ en andere manoeuvres om voorbij je tegenstander te komen. Mooi om te zien en zo is het spelletje ook minder eentonig.
In het spel kun je nu ook onder de spelinstelling de tijd aanpassen waarop de wedstrijd gespeeld wordt. Waar je eerst dag en nacht had, kun je nu kiezen tussen de tijden van 11.00 tot met 22.00 uur. De zon zal dan van richting zijn veranderden om zo de belichting in het stadion anders te zetten. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de carrière mode omdat de commentator vanaf nu ook jouw informeert wat er vanaf de andere velden gebeurd zoals bijvoorbeeld een doelpunt als de wedstrijden om dezelfde tijd gespeeld worden. Rondom het veld zijn er ook nog kleine aanpassingen. Zo zie je generieke spelers warmloper bij de dug-out, Managers die hun team aanmoedigen en fotograven die bewegingen van de bal  proberen vastleggen. Mocht je een kampioenswedstrijd spelen dan zal er ook een camera ploeg het veld betreden om het feestje van dicht bij mee te maken. Leuk voor de sfeer maar een echte functionele toevoeging is het niet. Helaas hebben we nog steeds te maken met het niet uitziende publiek. Waar we in 2010 nog uitgedoste mensen zagen in het publiek missen we dit nog steeds in 2012. Het is wel eens waar ook niet echt functioneel maar wel beter als wat we nu hebben. Over de geluiden in het stadion kan EA Sports nog steeds tevreden zijn. Het publiek zingt, roept en er wordt soms iets omgeroepen in het stadion. Subliem sfeertje!

Voor de ‘Player Impact Engine’ in FIFA 13 is ook gesleuteld aan verbetering maar toch merk je dat de impact nog steeds groot is in het spel zelf. Spelers op het veld proberen elkaar nu meer te ontwijken maar eenmaal als ze elkaar raken gebeuren er nog steeds vreemde dingen. Maar als we moeten gaan vergelijken met de vorige versie gaan onze duimen omhoog.  Blessures kwamen nu ook iets vaker voor.

Luc aan het woord:
“EA heeft het toch weer voor elkaar gekregen! Deze FIFA is nog beter!  Vooral door een deel te integreren van de FIFA Street gameplay, is een verbetering. Zo kun je nu je tegenstander nog meer vernederen net zoals in FIFA Street zelf. Gelukkig heeft EA dit niet ‘te’ gemaakt waardoor het goed in balans is gebracht. Ook is het leuk om te zien dat EA dit jaar meer aandacht heeft besteed rondom het veld. Zo zie je spelers warmlopen, camera ploegen bewegen en de coach blijft ook in zijn bestemde ‘vak’! Helaas ziet het publiek er nog wat 8-bit uit. Jammer is doordat we  alleen de demo hebben kunnen spelen en hierdoor niks te weten zijn gekomen over de Eredivisie in het FIFA 13. Overigens viel ons beid op dat de speelbare demo maar 4 teams te spelen was en hierdoor de club van de coverstar, Messi, van FC Barcelona ontbrak, strange niet waar? Als laatste wil ik zeggen dat de mini game die er nu bijzitten niet veel toevoegen. Deze zijn,  zover wij ze hebben gespeeld, redelijk gemakkelijk. Deze zal je na verloop van tijd wel beu zijn. Anyway, great job EA! Weer een zeer vermakelijke game met vele nieuwe uitdagingen.”

Jelle aan het woord:
“Na deze trip in Duitsland voor de GamesCom in Keulen wil ik EA bedanken voor deze ervaring. Ze steken toch vrij veel tijd in om hun aanhang iets goed te doen. Helaas, vind ik het immer jammer dat alleen de Demo speelbaar was op de beursvloer en in de Community Lounge. Pers en andere gamemedia hebben namelijk al de bijna volledige previewcode al in handen terwijl de community moet toekijken op de release van de Demo. Als dit gelijk getrokken kan worden konden we de populaire onderdelen zoals Ultimate Team en de carrière mode in het zonlicht zetten. Je kunt deze preview van FIFA 13 eerder een review van de Demo noemen aangezien we ruim 5 uur lang vermaakt hebben met het populaire voetbalspelletje. We zullen het nog even moeten doen met FIFA 12 tot dat zijn opvolger eind september op de mat ligt.”