FIFA 23 | FIFAVoetbal

FIFA 12: Talentdossier over Oussama Assaidi

In FIFA 12 zal Oussama Assaidi van SC Heerenveen een groot talent zijn. De vleugelspeler van de Friese club begint met een rating van 76 en groeit in zijn loopbaan naar een maximum van 84. Zijn snelheid, behendigheid, voorzet en schot dragen hier behoorlijk aan bij. Heerenveen heeft mede dankzij hem de op twee na beste aanval van de Eredivisie in FIFA 12.

Huidige club

Oussama Assaidi staat momenteel onder contract bij sc Heerenveen. De vleugelspeler is een belangrijke schakel in het elftal van Ron Jans en bewijst wekelijks zijn waarde in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen staat bekend om haar verzorgde aanvallende spel over de flanken en Assaidi past perfect in dat systeem. De Friese club staat momenteel met negen punten uit zeven wedstrijden op de tiende plaats in de Eredivisie.

Positie en historie

De profloopbaan van de Marokkaanse aanvaller begon bij het nietige FC Omniworld, tegenwoordig Almere City geheten. Na twee seizoenen in de polder transfereerde de toen al opvallende Assaidi naar De Graafschap. Na acht goals in zeventien wedstrijden voor de club uit Doetinchem bleek het al tijd voor de volgende halte; sc Heerenveen. Op de laatste dag van de zomerse transferperiode in 2009 voegde toenmalig trainer Trond Sollied de ranke buitenspeler toe aan zijn selectie. Deze overstap bleek meteen een goede keus, aangezien Assaidi in zijn eerste seizoen voor Heerenveen al twintig maal in de basis stond.

Het moge duidelijk zijn dat Oussama Assaidi het beste tot zijn recht komt op de vleugel, bij voorbaat links. Zijn harde knal en piekfijne voorzet typeren zijn spel; eigenschappen die horen bij een goede linksvoor. Op de rechterkant kan hij echter ook behoorlijk uit de voeten, evenals aanvallende middenvelder. In het seizoen 2010/2011 werd de Marokkaan bij afwezigheid van Mika Vayrynen meerdere malen daar gepositioneerd. Vanuit deze drie posities zal het hem altijd lukken om dreigend en vooral ook beslissend te zijn.

FIFA 12 FIFAVoetbal.net

Sterke punten

SC Heerenveen heeft na Ajax en PSV de beste aanval van de Eredivisie in FIFA 12. De statistieken van Assaidi dragen hier zeker aan bij, in combinatie met spits Bas Dost en maatje Luciano Narsingh. EA Sports heeft hem de beste ratings gegeven op de volgende gebieden: behendigheid (90), versnelling (89), snelheid (86), dribbelen (86), uithoudingsvermogen (77), balans (76), balcontrole (75), visie (73) en voorzetten (71). Hij is dus razendsnel, sterk aan de bal en vooral ook niet te snel moe. Wat ook niet onbelangrijk is: zijn zwakkere voet (links) is behoorlijk sterk, namelijk 4/5.

Zwakke punten

Uiteraard is Assaidi geen ster in verdedigen. Dit blijkt uit zijn ratings voor dekking (29), tackle en sliding (beiden 34). Kopsterk is hij natuurlijk ook niet: 38. Een agressieve speler (42) is hij niet en zijn kracht (48) laat helaas ook te wensen over. Afronden (69) en volleys (65) is redelijk goed en kunnen er mee door voor een vleugelspeler.

FIFA 12 FIFAVoetbal.net

Ontwikkeling

Assaidi is, vooral voor Eredivisie-begrippen, in het begin al een alleraardigste speler. Met 76 XP is hij maar vier punten minder dan de beste spelers van de Eredvisie: Mertens, Verthongen en Eriksen hebben namelijk een rating van 80 XP. Gedurende zijn loopbaan stijgt de vleugelflitser acht punten, wat hem op een totaal van 84 XP zal brengen. De skillmoves van Assaidi zijn 3 uit 4, waardoor hij het merendeel van de trucjes van FIFA 12 kan uitvoeren. Al met al wordt hij dus een speler die behoorlijk groot kan worden in het nieuwe voetbalspel van EA Sports.

Ideale speelstijl

Welke speelstijl het beste bij Assaidi past, is duidelijk. Een 4-3-3 opstelling is ideaal voor hem, gezien zijn ratings. Mocht je hem anders willen gebruiken dan als een vleugelspeler, moet je hem als CAM opstellen. Maar wie hem koopt zal waarschijnlijk enkel de bedoeling hebben om met Assaidi langs de lijn te sprinten, voorzetten te geven en via een rush wellicht zelf te scoren.

Transfer

Om de ranke aanvaller van Heerenveen over te nemen, zul je behoorlijk moeten investeren. In FIFA 12 zul je 9,5 miljoen euro moeten betalen om hem los te weken bij de Friese club. Zijn salaris is 45.000, wat vrij modaal is voor de Eredivisie. Je moet dus behoorlijk wat geld hebben om hem te kopen, maar als je hem eenmaal hebt zal hij zeker van waarde zijn.

Beoordeling

FIFAVoetbal geeft Oussama Assaidi een beoordeling van vier sterren. Hij heeft alles wat een vleugelspeler nodig heeft, maar een top van 84 is voor het beste clubs van Europa niet genoeg. Met die rating zal hij in de subtop van Engeland aan de slag kunnen, bij een club als Everton bijvoorbeeld. Wat de Eredivisie betreft; in Nederland zal hij voor ieder team van grote waarde zijn. Als je houdt van aanvallend spel met drie voorhoedespelers, is Assaidi een heerlijke speler om in je team te hebben.

Note: Dit talentdossier is geschreven op basis van de ratings in een early release van FIFA 12 PC. Na updates kunnen sommige ratings wellicht een puntje hoger of lager uitvallen.