FIFA 23 | FIFAVoetbal

FIFA 12: FV Roadtrip naar Keulen

Afgelopen donderdag vertrok ik, FV.Jelle, richting Keulen om FIFA 12 te checken op het kantoor van Electronic Arts. Als FIFAVoetbal hadden we al op 20 mei wat informatie vrijgegeven over de grote features en updates van de game en ik ging mezelf al voorbereiden op de hands-on sessie, waar ik me de dag ervoor al zeer op verheugde! Wat had EA Sports deze dag allemaal in petto voor ons? Lees snel verder als je meer wilt weten van mijn Roadtrip richting Keulen!

AI Vision AI Vision 2

FIFA 12 Roadtrip: Cologne!

Waar ik soms gefrustreerd van raakte in FIFA 11, waren zaken als een slecht gepositioneerde verdediging, agressieve tackles waar geen kaarten voor werden gegeven en de slome aanvallers waar je geen verdediger voorbij kon spelen. Deze ergernissen (en meer) leidden er toe dat mijn controller niet altijd heel bleef. Hebben de mannen uit Vancouver dit jaar echt goed hun best gedaan om het spelletje tot een hoger niveau te tillen?

Zo introduceerde EA Sports de ‘Player Impact Engine’ waar afgelopen vrijdag al een trailer van was verschenen. Aan deze engine wordt nog steeds gewerkt voor verbeteringen en kleine tweaks. Zoals het vallen van spelers en in het contact komen met anderen. Zo wordt er een steeds meer een realistisch beeld gegeven aan het spel voetbal. Het mooie aan deze Engine is als je verkeerd valt of terechtkomt na een tackle, je hierdoor ook nog een blessure kan oplopen in zowel Carrière, Vriendschappelijke wedstrijd en ook online.

FIFA 12 NG - Van Persie

Toen ik één maal de controller in mijn handen had, viel me dit al direct op. Ik heb hier echter twee meningen over na ongeveer 6 potjes gamen. Het ziet er geweldig uit en zelfs de kleinste aanraking tussen spelers wordt perfect in beeld gebracht. Duelleren tussen jezelf en de tegenstander wordt een stuk spannender. Een negatief aspect hiervan vind ik wel dat het te overheersend is. Zo is het dat je met een simpele inloop-actie bij een corner de keeper omver kan beuken en zo een open goal kan creëren. De scheidsrechter laat het spel doorgaan. Uiteraard is dit nog een pre-alpha versie waar de benodigde updates en bug fixes nog op gehanteerd moeten worden, maar het is nu in ieder geval nog niet ideaal. Ook een groot pluspunt is dat er geen glitches meer zijn. Hiermee doel ik op het feit spelers door elkaar gaan lopen en handen dwars door de tegenstander gaan. Het wordt dus in FIFA 12 duwen en trekken geblazen!

In mijn hands on sessie viel mij nog meer op. Zo is het nu dat er ‘quick trow-ins’ zijn en de befaamde maar toch eerst ontbrekende scheidsrechterballen. Als een speler erg lang op de grond ligt na een blessure zal de scheidsrechter het spel stoppen. De arbiter geeft de bal netjes af aan het verdedigende team. De snelle inworp wat ook nieuw dit jaar is, kan op sommige vlakken wat beter. Zo snel zijn sommige inworpen niet sneller, want een speler moet de bal nog eerst pakken en dan weer terug lopen naar de lijn. Soms duurt dit vrij lang. Verbetering voor FIFA 13 om misschien te werken met ballenjongens voor snellere gameplay?

FIFA 12 NG - Messi overhead kick 

Het andere kritiek puntje in FIFA 11 was vooral hoe makkelijk het verdedigen was. Met  één knop ingedrukt kon je namelijk heel snel net als een ‘heat seeking missile’ naar je tegenspeler rennen om hem een duw te geven of om de actie te blokkeren. In FIFA 12 wordt dit knap lastiger. Met een simpel ingedrukte knop volg je nu de speler en zal je doormiddel van je tackle knop(B of O) de speler tackelen. Het is een extra handelingen waar timing een grote factor is. Dit noemt de Canadese spelmaker ‘Tactical Defending’. Met de eerste keren zul je merken dat het mis gaat, maar na een paar pogingen krijg je het wel onder de controle. 

Een ander grote verbetering in het spel is ‘Precision Dribbling’, waarmee je met spelers zoals van Persie, Fabregas, Nasri, Torres, Drogba en vele andere toppers makkelijk kunt kappen en draaien. Zo kun je een eventuele tackle beter omzeilen. Een voorbeeld is het voorbij gaan van een speler of een bal af te schermen om vervolgens terug te passen naar een medespeler. Dit in combinatie met de ‘Player Impact Engine’ ziet er heel erg gaaf uit!

FIFA 12 NG - Fabregas dribbel FIFA 12 NG - Casillas redding

Naast deze zeer essentiële gameplay verbeteringen heb ik ook kleine grafisch updates gezien. Zo is er een betere licht engine gekomen. De spelers komen nu natuurlijker over en de glimmende zweethoofden is al een stuk minder geworden. Ook de nieuwe ‘camera angle’, die erg veel lijkt op die van de concurrent , biedt zo veel meer overzicht aan het spel FIFA. Je hebt nu veel meer kijk ruimte op je scherm en je kunt nu beter zien waar welke speler loopt. 

Ook heeft het menu een update gekregen van EA. In het onderstaande screen kun je nu zien dat het menu meer ruimte biedt voor statistieken en bewegende animaties van spelers. De Menubalk staat nu onderaan het scherm. Het ziet er heel simpel uit maar toch weer een positief punt op de bedienings gemak. EA kreeg namelijk veel kritiek dat het menu druk en lang laden was.  Op deze manier is het dan mooi opgelost en het geeft natuurlijk FIFA een ‘fresh’ uiterlijk.

Menu 

Ook is de AI, de computer, onder handen genomen. Zo introduceren ze de ’AI Vision’ voor de spelers die net wat meer zien op het veld. Ik heb het hier niet over zwarte vlekken, maar over medespelers  die vrij komen te lopen vanaf een verre afstand waar een Xavi of Fabregas een heerlijk diepe pass op kan geven. Het onderstaande plaatje kan je uitleggen hoe dat in elkaar steekt.

AI Vision AI Vision 2

Voor mij is er een al snel een conclusie getrokken. EA heeft de woorden waargemaakt dat FIFA 12 geen evolutie maar een revolutie is. Het is een hele grote update op gameplay niveau waar realisme hoog in het vaandel staat. Bij ervaren en beginners zal het nieuwe ‘Tactical Defending’ even in een verkeerd keelgat schieten, maar kom op het was toch ook veel te makkelijk om een bal af te pakken? Het wordt dus voor iedereen even oefenen, maar duidelijk is wel dat FIFA 12 een zeer goede voetbal game wordt! Ik kan niet wachten op onze volgende trip!

Geschreven door FV.Jelle.