FIFA 23 | FIFAVoetbal

FIFA 12: Alles over de nieuwe gameplay!

De gameplay zal in FIFA 12 behoorlijk op de schop worden genomen. Eerder werd gemeld dat FIFA 12 geen evolutie zal zijn van FIFA 11, maar een complete revolutie. Dit bleken zeker geen loze woorden; op de Community Kickoff van FIFA 12 werd duidelijk dat er een hoop dingen veranderen en compleet nieuw zijn. Wil je meer weten over onder andere Tactical Defending, Player Intelligence en True Injury? Klik dan op ‘lees meer’!

FIFA 12

Verdedigen
De manier van verdedigen zal in FIFA 12 drastisch veranderen. In FIFA 11 kon je met een verdediger op de man in balbezet afstormen en met één druk op de knop een tackle inzetten; in FIFA 12 zijn de verdedigers geen ‘hittezoekende raketten’ meer, maar is het verdedigen meer tactisch. Verdedigers moeten keuzes maken; gaan voor de tackle (een risicovolle onderneming) of wachten op een verkeerde pass, aanname of dribbel.

Player Intelligence
Vorig jaar werd met veel bombarie het Personality + systeem aangekondigd, maar de werking van deze feature bleef vrij onduidelijk. Dit jaar wordt het uitgebreid met de Player Intelligence. Zo zal een speler van het kaliber Xavi of Fabregas direct na de aanname alle gebeurtenissen op het veld kunnen waarnemen. Hierdoor kunnen deze spelers meteen een diepe bal verzenden, die waarschijnlijk ook goed zal aankomen.

Een speler die minder kwaliteiten bezit, zal meer tijd nodig hebben om de situatie op het veld door te hebben. Zo zal hij niet direct een diepe bal kunnen verzenden, omdat hij de mogelijkheid tot deze pass nog niet in zich heeft opgenomen. Deze pass zal óf later moeten komen óf de spelers moet kiezen voor een afspeelmogelijkheid die dichterbij is.

Impact Engine en True Injury
Ook is grote verbetering is de Impact Engine; dit zorgt ervoor dat spelers die lichamelijk met elkaar in aanraking komen op realistische wijze botsen. In FIFA 11 heb je vast wel eens gezien dat een speler zijn hand door het lichaam van zijn tegenstander stopte of dat de duels vrijwel altijd op dezelfde manier verlopen. De botsingen in FIFA 12 zijn uniek en realistisch; situaties als een val na een tackle, een kopduel, twee spelers die tegen elkaar aanlopen en een omhaal zullen veel beter worden weergegeven.

Het True Injury systeem is ook zeker een pluspunt voor de nieuwste game in de FIFA-serie. Blessures kunnen nu ook ontstaan zonder contact met een tegenstander. Zo bestaat er de kans dat een vermoeide speler die zijn been moet strekken om de bal te krijgen een gescheurde hamstring oploopt. Dergelijke blessures maken de Career Mode nog interessanter, omdat je spelers soms rust moet geven vanwege het risico op een blessure vanwege hun vermoeidheid.

In FIFA 11 kon je nooit zien waarom een speler een blessure opliep. Bij een tackle bestond er gewoon een bepaalde kans op een blessure, al was het niet zichtbaar welk type blessure de speler kreeg. In FIFA 12 kun je aan de val de speler (Impact Engine) zien welke spier/welk bot hij beschadigd en zie je dus ook hoe de blessure tot stond kwam. Het is dus afgelopen met blessures die na een willekeurige overtreding plaatsvinden en je kunt nu zien hoe en waarom de blessure ontstaan is.

Dribbelen en afschermen
Ook zal er in FIFA 12 een aantal nieuwe vormen van balbehandeling te vinden zijn. Zo is het nu mogelijk om met de bal aan de voet kort te draaien; in FIFA 11 kon je enkel kappen of een grote draaicirkel maken. Deze variant van keren wordt vooral gebruikt om een opening te zoeken; bij het spel van Barcelona of Arsenal kun je het meteen merken.

Daarnaast is het afschermen van de bal beter geworden. In FIFA 11 was het enkel mogelijk om de bal af te schermen zonder het leer daadwerkelijk aan te raken en alleen met je lichaam een blok te zetten. Daardoor konden alleen de sterkste spelers van het spel de bal succesvol beschermen. In FIFA 12 kun je ook met minder sterke spelers de bal in bezit houden; tijdens het afschermen kun je de bal kleine tikjes geven, zodat de tegenstander geen kans krijgt om ‘m af te pakken. Zodoende kun je bijvoorbeeld wachten op steun van ploeggenoten voordat je een pass verstuurt.

Belangrijkste conclusie: al het hierboven genoemde geldt voor zowel de PC, XBOX360 als de PS3 versie.

Samenvatting geschreven door FV.Menno & FV.Jelle.