FIFA 23 | FIFAVoetbal

FIFA 11: Careermode verdeelt in drie onderdelen

Vandaag werd middels een video al bekend dat FIFA 11 een vernieuwde carrière mode zou hebben. Een bericht op de Electronic Arts gaat nog dieper op de vernieuwde modus binnen FIFA 11 in. Zo kent FIFA 11 straks drie onderdelen: spelers, spelers-manager en een managermodus. Vooral de eerste twee onderdelen worden in het bericht verder uitgelicht.

Het volgende bericht is afkomstig van een medewerker van Electronic Arts. Dit bericht is vanuit het Engels vertaald en zo min mogelijk gewijzigd. In het artikel wordt veelal vanuit de ‘ik-persoon’ geschreven, hiermee wordt dus uit naam van de medewerker van EA geschreven.

FIFA 11

In het eerste artikel begon ik met een blik op de Spelers-Manager Modus, hiermee wil ik eerst verder gaan, voordat ik verder ga naar de Speler Modus. Ik was er dus in geslaagd om met Manchester United de FA Cup pakken, echter eindigde ik na simulatie van alle wedstrijden in de competitie op een ‘slechts’ 5e plek. Terwijl er nog geen filmpje beschikbaar was voor het winnen van de FA Cup, was het einde van het seizoen toch verrassend. Ik kreeg een aantal mailtjes van de clubleiding binnen dat ze niet tevreden waren over mijn prestaties gedurende het gehele seizoen en ik de doelstelling (in de top 4 eindigen) niet had voltooid. Ze boden me echter een contract-verlenging aan op de basis dat ik potentie beschikte en ik hopelijk van het eerste seizoen wat geleerd had. Dit zou ik kunnen gebruiken om mezelf te revancheren in het tweede seizoen. Het contract was aangeboden en verrassend genoeg kreeg ik ook een contract-aanbieding van Manchester City. Moeilijke keuze voor een Manchester United, maar ik besloot om bij mijn huidige club te blijven en kijken of ik op mijn FA Cup prestaties kon gaan bouwen. Een ding wat me op viel toen ik het nieuwe seizoen startte (of liever gezegd de zomer transferperiode) was dat mijn reputatie een beetje omlaag was gegaan en ik slechts een halve ster als manager kreeg. Het leek erop dat mijn falen in het eerste seizoen, mijn reputatie als manager had aangetast.

Op het forum kreeg ik een aantal vragen over transfers, training, spelersgroei en een hoop andere dingen. Om een paar vragen te beantwoorden, zijn hier een aantal dingen die me opvielen tijdens het spelen; West Ham United verkocht Matthew Upson aan Sunderland en bood vervolgens op Paul Scholes (nadat ik hem op de transferlijst had gezet). Ik verhuurde een aantal jeugdspelers en kreeg hierbij de mogelijkheid om te kiezen tussen een 3 maanden durende verhuurperiode of voor het gehele seizoen. Je kunt daarnaast een verhuurperiode verbreken als je spelers wilt terughalen, enkel zitten hier wel extra kosten aan verbonden natuurlijk. In de versie die ik speelde leek er geen optie te zijn om een speler in de transferdeal te betrekken, wanneer je onderhandelt over een nieuwe speler. Toch is er een pluspunt aan het twee-kanten transfer systeem: je kunt nu overboden worden door een andere club of een club kan het zelfde bedrag gaan bieden op de speler. Zo kan het dus voorkomen dat de club van twee clubs een bod heeft geaccepteerd en dat de speler uiteindelijk de club uitkiest. Een voorbeeld kennen we natuurlijk het Nederlandse voetbal waar AZ Alkmaar en Middlesbrough beiden aan Afonso Alves trokken.

FIFA 11

Spelersgroei zit ook in de spelers-manager modus verwerkt, ik kreeg een aantal e-mails van de coach die me vertelde dat een aantal spelers in rating waren gegroeid, terwijl andere spelers juist in rating omlaag gingen (Giggs speelde bijvoorbeeld een belabberd seizoen). Ik kreeg daarnaast een series e-mails dat een speler in vorm geraakte en het advies kreeg om hem in mijn basisopstelling op te nemen. In het spelersgroei-scherm zie je meer informatie van de coaches, zoals ‘heeft zijn potentie bereikt en zal niet veel verder meer groeien’ of ‘kan flink groeien wanneer hij meer speeltijd krijgt’.

Dit gegeven zal de spelers-manager modus veel verschillen van FIFA 10 en zullen er ook een aantal dingen uit deze modus gehaald worden. Zo is het niet meer mogelijk om trainingen in te plannen en om je stadion, onderhandelaar, coaches etc. te verbeteren. Een van de nieuwe dingen als het komt op budget en transfers is de ‘budget allocator’, je kunt een gedeelte van je budget toewijzen op transfersommen en spelerssalarissen. Dus ik kon bijvoorbeeld beginnen met een 80/20 verhouding met 50 miljoen pond en een 200.000 pond salaris-huishouding. Toen ik de schaal veranderde naar een 60/40 verhouding had ik 40 miljoen pond te besteden en een salarisplafond van 250.000 pond. Dit geeft je meer flexibiliteit wanneer je bepaalde spelers probeert te kopen, maar niet genoeg salaris kan bieden of doordat je niet zo’n hoog salarisplafond nodig hebt. Er is echter een limiet, je kunt dit slechts drie keer per seizoen veranderen, dus je zult dit verstandig moeten beslissen.

Career mode spelen als Speler

Genoeg verteld over de manager mode, nu wat meer informatie over de spelers mode, in voorgaande versies ook wel bekend als Speel als Prof – Seizoenen. Voor dit gedeelte maakte ik mijn eigen virtuale speler genaamd C. Elito en waagde ik een kans bij Arsenal FC.  Ik kreeg de optie om lange of korte sokken te kiezen, shirtje in de broek of los, tape om de enkels of niet en nog een aantal andere dingen. Dit kun je later nog veranderen, zodat je niet heel het seizoen tegen dezelfde uiterlijk hoeft aan te kijken.

FIFA 11

Wanneer ik begon met vriendschappelijke wedstrijden in de voorbereiding op het seizoen, had ik een 0/8 rating als ‘prospect’ en kreeg ik alle kansen om mezelf in de kijker van de coach te spelen. Niet alles verliep vlekkeloos, ik kreeg het voor elkaar om aardige cijfers te behalen, maar ik scoorde in geen enkele wedstrijd. Hierdoor bleef mijn rating steken op een 0/8 rating. Ik kreeg echter na een tijdje een e-mail van de coach, waarin hij aangaf dat één van mijn teammaten geblesseerd was geraakt tijdens een oefenduel, samen met de tijd hoelang de speler eruit lag.

Overgaand naar de eerste wedstrijd van het seizoen, werd ik uitgekozen om naast sterren als Fabregas te starten tegen Manchester United. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij Fab een penalty scoorde die ik zelf had versierd, al was de rest van mijn prestaties niet al te best. Na de wedstrijd kreeg ik een e-mail van de coach dat hij me, ondanks ik volgens hem aardig speelde, nog niet helemaal klaar voor was en ik de volgende wedstrijd niet zou spelen. Ik moest de opeenvolgende wedstrijden simuleren, omdat ik niet bij de wedstrijdselectie zat. Wanneer je niet de kansen die je krijgt, met beide handen pakt, zul je vooral de wedstrijden vanaf de zijlijn of tribune bekijken. Ik moest er zeker van zijn dat ik de volgende keer wanneer ik speelde, ik minimaal twee keer scoorde om zo in het zicht van de coach te blijven.

FIFA 11

Andere stukjes en beetjes

Ik heb ook even kennis gemaakt met de pure manager gedeelte van de career mode, wat grotendeels lijkt op de spelers-manager mode. Je kunt ook transfers doorvoeren, team selecteren en formaties veranderen, echter controleer je tijdens de wedstrijd het gehele team. Hier zit er ook geen optie om om een virtuele speler aan te maken als onderdeel van je selectie. Ik denk dat dit de lijn schets tussen de drie versies binnen FIFA 11:

  • In de spelersmode kun je spelen met een virtuele speler en persoonlijke uitdagingen aangaan. Je speelt in de Speel als Prof-camera modus, waarbij je de volledig

    e verantwoordelijkheid over de speler hebt.

  • In de spelers-managermode heb je de traditionele camera en heb je de keuze om jezelf in de basis te zetten (en je dus alleen met jezelf speelt) of jezelf buiten de startende 11 te houden en het gehele team te besturen.
  • In de managermode zie je de reguliere mode die je van FIFA 10 kent en bestuur je gewoon het gehele team.