FIFA 23 | FIFAVoetbal

Engeland volgt Argentinië op als FV WK Cup winnaar

JOHANNESBURG – Net als vier jaar geleden moest er ook dit jaar een penaltyserie aan te pas komen om de winnaar van de FIFAVoetbal Wereld Kampioenschappen bekend te maken. Na een zinderende finale, waarin een hoofdrol was weggelegd voor Joe Hart, kon Engeland zich uiteindelijk kronen tot de officiële winnaar van de FV WK Cup. De ploeg van Michel Dusetti won na een knotsgek duel de penaltyserie redelijk eenvoudig van het Nederlands elftal van Peter van Remmen.

Voorafgaand aan het duel waren de verwachtingen ontzettend hoog gespannen. Zo stonden beide coaches van de finalisten, Dusetti en Van Remmen, vorig seizen ook al oog-in-oog met elkaar toen er gestreden werd om de FV Champions League. Toentertijd wist Van Remmen vriend en vijand te verrassen door de finale met zijn AS Roma met 4-3 te winnen van het Bayern München van Dusetti.

Net als vorig jaar werd het team van Dusetti, Engeland, vooraf als favoriet getipt om met de FV WK Cup naar huis te gaan. Zo wonnen de Three Lions in de halve finale afgetekend van Brazilië met 4-0, terwijl Nederland een reglementaire overwinning kreeg toegewezen, nadat Frankrijk zich wegens een virusinfectie bij de hele nationale ploeg moest terugtrekken.

Om klokslag negen uur werd er gisteravond uiteindelijk afgetrapt in het Soccer City Stadium in Johannesburg door de Duitse gelegenheidsscheidsrechter Jelle Bauhaus. De finale begon erg nerveus van beide kanten, maar niet alleen beide teams leken last te hebben van de zenuwen. Zo had ook de scheidsrechter Bauhaus zijn zenuwen niet helemaal onder controle. Het spel moest namelijk al na exact 22 seconden worden stilgelegd, doordat de dienstdoende scheidsrechter erachter was gekomen dat hij zijn fluitje in de catacombe had laten liggen.

Na het onnodige oponthoud kwam de finale erachter uit het niets los door een overwachte goal van Robbin van Persie. Het meegereisde Oranje publiek kon echter niet lang genieten van de voorsprong, want vier minuten later wist Wayne Rooney de stand alweer gelijk te trekken. Na een half uur spelen schoot Sneijder Nederland naar een 2-1 voorsprong, maar ook deze werd snel teniet gedaan door Gabriel Agbonlahor. Vlak voor rust schoot diezelfde Agbonlahor Engeland naar een verdiende 2-3 voorsprong. Uiteindelijk bleef deze stand ook niet lang op het scorebord staan, want Sneijder wist voor rust alweer de gelijkmaker binnen te schieten; 3-3.

Na rust viel er nauwelijks nog iets te beleven. Toch kreeg Rooney in de 90e minuut de uitgelezen mogelijkheid om de 3-4 op het scorebord te zetten, maar de spits van Manchester United wist zijn zenuwen van elf meter niet in bedwang te houden, waardoor er na 90 minuten voetballen een 3-3 stand op het scorebord stond.

In de verlenging ging de vermoeidheid van alle 22 spelers een duidelijke rol spelen. Opvallend was dat ook de scheidsrechter last had van vermoeidheid. Zo moest de Duitser Bauhaus zich vijf minuten voor tijd maarliefst twaalf minuten laten behandelen voor kramp in zijn rechterbilspier. Na deze intensieve behandeling van de FV huisarts Siemon Martijn Johannes Hubertus Feenstra kon de wedstrijd worden uitgespeeld.

Hierdoor stond er voor beide teams niets anders op dan na ruim 120 minuten voetballen aan te treden voor de penalty’s. Rafael van der Vaart mocht de eerste strafschop voor zijn rekening nemen. De geboren Heemskerker schoot de bal lafjes in, waardoor Joe Hart de penalty eenvoudig wist te keren (0-0). Na Van der Vaart kreeg Rooney de mogelijkheid om opnieuw aan te leggen vanaf elf meter. Ditmaal kende de Engelse spits geen twijfel en vond de goalgetter wel het doel (0-1). Vervolgens mocht voor Oranje Arjen Robben aanleggen. De linksbenige dribbelaar schoot de bal, evenals Van der Vaart in de linkerhoek, maar ook deze inzet wist Hart te parreren (0-1). De ingevallen Jeremain Defoe schoot de bal even later onhoudbaar in de rechterbovenhoek (0-2). Wesley Sneijder had vervolgens de opdracht om Oranje nog enigzins in het toernooi te houden. De oud-Ajacied hield zijn zenuwen perfect onder controle en bracht de marge terug tot één (1-2). De spanning kwam even later toch weer terug toen Frank Lampard zijn inzet torenhoog over het doel van Stekelenburg zag gaan (1-2). Daarna legden respectievelijk Ryan Babel (2-2) als Steven Gerrard (2-3) aan vanaf de elf meter stip. Beide heren wisten het doel eenvoudig te vinden. Even later kon de finale beslist worden als Hart de derde penalty van deze reeks zou stoppen. De talentvolle doelman wist oog-in-oog met invaller Ibrahim Afellay voor de goede hoek te kiezen (2-3), waardoor Engeland er met de FV WK Cup 2010 vandoor ging.