FIFA 23 | FIFAVoetbal

Eerste nieuws over FIFA 16

EA Sports gaat het commerciële gat met PES verder dichten. Als alternatief voor de bij PES liggende licenties van Champions League en Europa League, komt EA Sports nu met Premium Teams. Simpel gezegd krijgen alle nationale topclubs (en deelnemers aan Europees voetbal) een opwaardering zoals de clubs in de Engelse Premier League al in FIFA 15 hebben gekregen.

Dit betekent dat de drie grootste teams van Nederland (Ajax, Feyenoord en PSV) en ook van België (Anderlecht, Standard en Club Brugge) de full treatment gaan krijgen: echt stadion en echte gezichten voor het meerendeel van de spelers. Dus FIFA-spelers kunnen binnenkort De Kuip betreden en Sven van Beek herkennen, of op Jan Breydel hun match spelen. EA Sports denkt daarmee het gebrek aan de officiële Champions League-licentie te kunnen counteren.

De aankondiging heeft ook voor opschudding gezorgd. Zo zijn in Nederland bijvoorbeeld subtoppers als AZ, Vitesse, FC Twente en PEC Zwolle niet blij met de onevenredig grotere exploitatie van de traditionele top drie. De clubs weigeren derhalve vooralsnog hun commerciële rechten af te staan aan EA Sports, zoals clublogo en tenue. Het volledig opwaarderen van enkele clubs houdt dus als risico, dat we straks niet volledig gelicenseerde teams krijgen in een niet volledig gelicenseerde Eredivisie. Dit is een aprilgrap. Over FIFA 16 is vooralsnog niets bekend.