FIFA 23 | FIFAVoetbal

2010 FIFA World Cup™ Xbox 360 review

Het is een ouderwetse traditie geworden. Als de Oranje internationals hun koffers beginnen te pakken, dán komt EA met haar nieuwste telg. Dit keer is dat 2010 FIFA World Cup: South Africa geworden. Is het een standaard gevalletje van even makkelijk cashen óf is het zeker wel de moeite waard?

Vuvuzuela’s met Vuurwerk

Het antwoord op die vraag zal ergens in het midden liggen. Al zou EA een dvd van FIFA 2004 in het hoesje van 2010 World Cup stoppen, nóg zal het verkopen alsof het warme broodjes zijn. Echter heeft EA wel zijn best gedaan met dit spel. De sfeer die om het spel heen hangt is namelijk erg mooi. Speel jij bijvoorbeeld een kwartfinale dan gaan de spelers het schitterende veld op en worden ze begeleid door veel vuurwerk, juichende mensen, sfeeracties uit het stadion en coaches die nerveus elkaar een hand geven. Natuurlijk mag de Vuvuzuela niet ontbreken. Alle landen in de wereld zitten erin en ook Nederland is weer in volle glorie aanwezig. Toch wel jammer voor onze vriend H. de Notenboom, want hij is niet geselecteerd. 

Groot minpunt van het spel is dat het publiek soms nóg lelijker is geworden. Als je bijvoorbeeld in de Amsterdam ArenA speelt dan lijkt het soms alsof je tegen een betonnen muur speelt. Als de camera echter ietsje inzoomt dan pas verschijnen er fans (of iig iets wat erop moet lijken). De animaties van de juichende supporters en de nerveuze trainers is leuk gemaakt. Al zijn ze nogal eentonig en komen ze na verloop van tijd je neusgaten uit. Gelukkig zijn de ultra inspiratieloze filmpjes tijdens het wisselen vervangen door bijv. een laatste tactische uitleg van de coach.

Het commentaar blijft af en toe van een stuitend niveau. Hoewel er wel verbeteringen zijn gekomen is het na verloop van tijd toch wel allemaal hetzelfde liedje.

Snellere gameplay

FIFA 10 wordt door velen genoemd als de beste voetbalgame ooit en toch is EA erin geslaagd om met deze versie er nog een stapje bij te doen. Grote veranderingen in de gameplay hoef je niet te verwachten. Hetgene wat het meeste opvalt is dat het afmaken een stuk makkelijker is geworden. Waar je in de gewone versie soms de meest vreemde combinaties moest maken om überhaupt de bal in de buurt te krijgen. Daar is het nu een stuk makkelijker geworden.

Een van de grootste ergernissen uit FIFA 10 is er eindelijk uitgehaald. Het beruchte stiftballetje is nu een stuk lastiger geworden. Een ander groot voordeel is dat het spel wat sneller is geworden. Je kunt sneller een aanval opzetten, omdat spelers makkelijker de bal mee kunnen nemen. Daarnaast kun je over elke pass wat meer controle uit oefenen. Hiermee kan je je steekpass weer nét wat scherper geven etc. Nadeel hiervan is dat de beginneling een iets groter nadeel zal hebben t.o.v. de ervaren FIFA-speler. Máár niet getreurd allemaal er is nu ook een Two-Button besturing. Je gebruikt slechts 2 knoppen om zowel te passen, schieten, tackelen etc.

Nederlanders & Penalties

Dan is er ook nog het vernieuwde penalty systeem. Was het in FIFA 10 nog het geval dat je penalty’s nam door een simpele druk op de knop dat zelfs je Oma het kon. Daar moet je nu heel wat meer techniek gebruiken om die bal erin te krijgen.

Natuurlijk mogen een paar nieuwe spelmodes niet ontbreken. Ik ga er niet al te veel woorden aan vuil maken, want het is eigenlijk precies hetzelfde als FIFA 10, maar dan met een WK tintje.

Zo is er een Be a Pro mode, maar dan genaamd: Captain your Country. Je kunt je eigen land vanuit de kwalificatie naar het WK leiden. En er zijn er een aantal uitdagingen die je kunt naspelen. Vaak houdt dat in dat je een achterstand moet wegpoetsen in een paar minuten of dat je een bepalende penalty tegen moet houden. Leuk detail hierbij is dat EA tijdens het WK uitdagingen kan toevoegen gebaseerd op de echte wedstrijden. Mocht Nederland dus verliezen van Denemarken, dan mag jij dat ongedaan maken in jouw spel.

Conclusie

2010 FIFA World Cup is een spel met twee gezichten. De vibe van het spel is geweldig nagemaakt. Je hebt echt het gevoel dat je iets speciaals aan het doen bent. Juichende supporters, vuvuzuela’s en gefrustreerde coaches aan de zijlijn geven je dat echte WK gevoel. Wanneer je dan ook nog daadwerkelijk de finale speelt en de spelers daadwerkelijk langs de trophy lopen, dan maakt het het helemaal af. Samen met de snellere besturing etc. is het zeker de moeite waard.

Echter er zijn ook een aantal minpuntjes. Zo hoef je niks meer te verwachten van de spelmodes dan wat je al kent uit de eerdere FIFA’s. De echte fan zal dit een leuke toevoeging aan zijn game assortiment vinden, echter de speler die af en toe een potje wil spelen, doet er beter aan om alsnog FIFA10 voor een paar tientjes te halen, omdat clubteams de houdbaarheid toch wel iets verlengen van een game.

Iniedergeval zijn er een aantal leuke toevoegingen gedaan aan het spel wat hopelijk een voorschot is op FIFA11.

Review is geschreven door FV.Martins’91 voor de Xbox 360 versie.